Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Avrupa Parlamentosu (AP), dünyada insan haklarına ilişkin olarak hazırlanan ve bugün Strasbourg’da düzenlenen oturumda oy çokluğuyla kabul edilen raporun karar metninde, Avrupa Birliği’ne (AB) üye tüm devletlere çağrıda bulunarak, 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya davet etti.

“Dünyada İnsan Haklarının Durumu ve AB’nin Bu Konudaki Politikası” başlıklı raporun karar metninde yer alan 77’inci maddesinde, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümüne atıfta bulunularak, AB ülkeleri ve AB kurumlarına Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına katkı sağlamaları çağrısı da yer aldı.

Din ve vicdan özgürlüğünün de ele alındığı kararın 129’uncu maddesinde, Ortadoğu’da yaşayan dini ve etnik azınlıkların can güvenliğine de değinildi. Ortadoğu’da Hıristiyan, Katolik, Ermeni, Kıpti, Ezidi ve farklı Müslüman mezheplerinde olan azınlık gruplarının IŞİD ve diğer terör örgütlerinin zulmüne maruz kaldığı belirtilerek, din ve vicdan özgürlüğüne dünya çapında saygı gösterilmesinin sağlanması yönünde AB üyesi ülkelere çağrıda bulunuldu.

SOYKIRIM VE İNKÂRI, İNSAN HAKLARI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ”

Kararın AP’de oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından açıklamada bulunan Ermenistan’ın Avrupalı Dostları grubunun direktörü Eduardo Lorenzo Ochoa, kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Uzun bir aradan sonra, AP’nin 1915 Ermeni Soykırımı konusundaki tutumunu bir kez daha teyit ederek yeniden ortaya koyduğunu belirten Lorenzo Ochoa, soykırımların ve inkârının insan hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Lorenzo Ochoa açıklamasında, AP’nin aldığı bu kararla, AB’nin üçüncü ülkelerle olan ilişkilerinde insan hakları gibi temel meselelerde taviz vermeyeceğini bir kez daha gösterdiğini ifade etti.  

24 NİSAN’IN ANMA GÜNÜ OLARAK İLAN EDİLMESİ İSTENMİŞTİ

Avrupa Parlamentosu’nun sayıca en önemli grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP) de geçen hafta benzer bir karar almış ve 24 Nisan’ın AB kurumları tarafından 1915 Ermeni Soykırımı kurbanlarını anma günü olarak ilan edilmesini istemişti.

EPP’nin kararında, Türkiye’den, İkinci Dünya Savaşı sonrası Federal Alman Cumhuriyeti’ni örnek alarak tarihle yüzleşmesi ve Ermeni Soykırımı gerçeğini kabul etmesi istenmişti.

EPP, Türkiye hükümetinden, geçen yüzyılda imha edilen veya harabe haline getirilen Ermeni kültürel mirasının envanterini çıkarması ve tarihi Batı Ermenistan’da bulunan kilise, okul, kale, mezarlık gibi kamusal tarihi eserleri restore edip, kullanılabilir kültürel ve dini kurumlar haline getirmesini talep etmiş, bu mekânların sahiplerine iadesini istemişti. İade kapsamında Ermeni halkına tarihsel anayurtlarına dönme hakkı sağlanması da talep edilmişti.

1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımış olan Avrupa Parlamentosu, son olarak 1987 yılında kabul ettiği kararda, Türkiye’ye çağrıda bulunarak, Ermeni ve Yahudi soykırımlarını anmak için özel bir gün ilan etmesi önerisinde bulunmuştu. Kararda, adil bir yaklaşım sergilenmesi için Türkiye’nin Ermeni temsilcilerle görüşmesi de tavsiye edilmişti.