Perwer Yaş –ANF / Berlin

 

Amaçları; şeffaf siyaset, özgür internet ve eşit haklar. Son yıllarda İsveç, Almanya ve İspanya'daki seçimlerde beklenmeyen bir başarı elde eden Avrupalı korsanlar ortak parti kuruyor. Prag'ta bir araya gelen korsanlar, Uluslararası Korsan Partisi kurma ve 2014'teki Avrupa Parlamentosu seçimlerine birlikte girme kararı aldılar.

 

Kimileri onları 30 yıl önce büyük çıkış yapan ve Avrupa siyasetinde dengeleri değiştiren Yeşiller'e benzetiyor. Almanya'da yapılan son seçim anketleri, onların yüzde 13 oy oranıyla Yeşiller'i geçtiğini gösteriyor. Gözler ilk kez 2006 yılında siyaset dünyasına giren ve son yapılan birçok seçimde büyük başarı elde eten Korsanlar Partisi'nin üstünde.

 

Kamu araştırma şirketi Forsa'nın araştırmasında Sol Parti ile Hür Demokrat Parti (FDP)'yi geride bırakan ve Alman partileri arasında dördüncülüğe yükselen Korsanlar Partisi'nin Mayıs'ta yapılacak Schleswig-Holstein ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerindeki seçimde de yüzde 5 barajını geçme ihtimali yüksek.

 

KİMDEN OY ÇALIYORLAR?

İlk olarak Eylül 2011'de Berlin Eyalet seçimlerinde yüzde 7,5'lik başarıyla dikkat çeken Korsanlar, geçtiğimiz ay Saarland'taki seçimde de yüzde 7,4 oranında oy elde etmişti. Gözlemcilere göre Korsanlar, liberaller ve Hıristiyan demokratlar kadar solcular ile sosyal demokratların da oylarını kapıyor. Hatta hükümetin küçük partisi FDP'nin son seçimlerde büyük oranda oy kaybetmesi, oyların Korsanlar'a gittiği görüşünü güçlendiriyor.

 

Almanya kadar olmasa da diğer Avrupa ülkelerinde de Korsanlar'ın yükselişi dikkat çekiyor. 2009'da İsveç'te yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iki vekillik kazanan Korsanlar, gençler arasında yüzde 25 oy aldı. 2010'da ise İspanya'daki Katalonya Meclisi seçimlerinde üç kürsü elde eden Korsanlar, yine aynı yıl Çek yerel seçimlerinde üç vekil çıkardı.

 

HEDEFLERİ 2014'DE AP'DE GRUP KURMAK

Ayrıca Avusturya, Lüksemburg, Fransa, Macaristan, Rusya ve en son Tunus'ta partiler kuran Avrupalı korsanlar ortak hareket etmek için hafta sonu Çek başkenti Prag'da bir araya geldi. 25 ülkeden 200 delegenin katıldığı toplantıda Korsanların ilk hedefi, 2014'teki Avrupa Parlamentosu seçimlerine ortak girmek.

 

Uluslararası Korsanlar Partisi'ne Yunanistan ve Hırvatistan'da kurulan korsan partilerin üyeliğinin de kabul edildiği toplantıda hareketin geleceği tartışıldı. İsveç'te Korsanlar Hareketi'nin kurucularından Richard Falkvinge, Berlin ve Saarland'daki seçimleri hatırlatarak "Bizim artık seçmenlere internet özgürlüğü vaadi dışında daha fazla politik konularla ilgilenmemiz gerekiyor" görüşü toplantıda öne çıktı.

 

KORSANLAR NE İSTİYOR?

Yeşiller'in Çernobil faciasını fırsat bilerek 1980'ler sonlarında yaptığı gibi Korsanlar da günümüz Avrupa siyasetinde "farkındalık yaratma" çabası içerisinde. Kimileri, çıkışlarının abartılmaması gerektiğini ve aslında yükselişin diğer partilere tepki olduğunu düşünüyor. Hatta liberaller gibi birkaç seçim sonrası düşüşe geçeceğini bile güçlü şekilde savunanlar var.

 

Ancak özellikle Almanya'daki son seçimlerde eğitim, sağlık ve çevre konularında seçmene farklı vaatler veren Korsanlar'ın asıl amacı gençleri ya da başka bir deyişle internet kuşağını kazanmak. Bu yüzden de internet dünyasındaki bütün engelleme ve yasakların kaldırılması ana sloganları. Fakat bunun yanında herkese eğitim hakkı, siyasette şeffaflık ve hatta ücretsiz toplu taşıma hakkı talebini de dile getiriyorlar.

 

Bütün toplantılarını internette canlı yayınlayarak ne kadar şeffaf olduklarını gösteren Korsanlar'ın olası bir koalisyon hükümetinde kimden, sosyal demokratlardan mı, yoksa Hıristiyan demokratlardan olacakları merak ediliyor. En önemli soru ise seçmenlere verdikleri vaatleri iktidar olduklarında yerine getirecekler mi? Belki o zaman 'gerçek korsan' olmadıkları ortaya çıkacak.