Avrupa Birliği ülkeleri Avrupa’da 'kağıtsızlara' yönelik ‘Mos Maiorum’ olarak adlandırdıkları cadı avı başlattılar. Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten İtalya’nın öncülüğünde başlatılan operasyona binlerce polis katılıyor. Avrupa ülkelerinde günden güne artan ve toplumu tehdit eder boyutlara ulaşan ırkçılıkla mücadele yerine "kağıtsızların" hedef gösterilmesi hukukçular tarafından eleştirildi.

Avrupa ülkelerindeki Polis, 13-26 Ekim arasında Avrupa çapında "kağıtsızlara" karşı operasyon başlattı. İltica hakkını kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik operasyonu Avrupa ülkelerinin vatandaşların hak ve özgürlüklerine yönelik tutumlarını inceleyen “Statewatch” adlı örgütlenme açığa çıkardı.

Avrupa Postası’ndan Adil Yiğit’in haberine göre, "Kein Mensch ist Illegal" (Hiçbir insan yasadışı değildir) Ağı da, bir açıklama yaparak statüsüz sığınmacıları uyardı.

13 Ekim Pazar günü başlatılan operasyon 26 Ekim tarihine kadar devam edecek ve 18 bin polis tarafından yürütülecek. Operasyon kapsamında özellikle tren istasyonları ve otoyollardaki kontroller, çok büyük bir artış gösterecek.

“Mos Maiorum” olarak adlandırılan operasyon ile ilgili belgenin Avrupa Birliği’nin internet sitesinde en önemli bilgileri çıkarılarak yayımlandığı bildiriliyor.

Statewatch’un ele geçirdiği belgede operasyonun amacının insan kaçakçılığı yapan örgütlere yönelik olduğu iddia ediliyor ve ilticacıların pasaport ve iltica başvurularının inceleneceği belirtiliyor. Polisin ilticacıların cinsiyet, milliyet, yaş ve hangi şekilde ve hangi yollarla Avrupa’ya ulaştıklarını kayıt altına alacağı da belgelerde yer alıyor.

Operasyona Avrupa Birliği’nin sınırlarını ilticacılara karşı korumak amacıyla görevlendirilen Frontex’in yanı sıra Europol’un da katılacağı belirtiliyor. Meydanlarda, tren istasyonlarında ve metrolarda, S/U Bahn'larda polisler farklı görünüşte olan, derilerinin rengi farklı olan insanları çevirip sorgulayacak. Pasaportları ve ülkede kalma izinleri olup olmadıklarını kontrol edecekler. Bu kontroller sırasında Avrupa ülkelerine kaçak girdiği veya kağıtsız olduğu belirlenenler sınır dışı edilecek.

“ÇİFTE STANDARTLI UYGULAMAYA SON VERİLMELİ”

Avrupa Birliği’nin kağıtsızlar ve ilticacılara yönelik yeni bir operasyon başlatması tepki ile karşılandı. Hamburg'da konuya yönelik bir açıklamada bulunan hukukçu Kemal Su şunları belirtti:

"Avrupa ülkelerinde toplumu tehdit eder boyutlara ulaşan ırkçılık dalgasıyla mücadele edileceğine, savaş mağduru ve insani gerekçelerden dolayı ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan çaresiz "kağıtsız" göçmenler hedef alınmıştır. Bir yandan Ortadoğu'daki yaşanan insanlık dışı vahşete ve savaşa karşı demeçler verilirken, öte yandan savaş mağdurlarına karşı başlatılan polisiye operasyonları anlamak mümkün değildir ve tek kelimeyle çifte standartlı bir yaklaşımdır. Buna acilen son verilmelidir".