Avrupa Parlamentosu seçimleri ırkçı partilerin yükselişiyle sonuçlandı. Oylarını arttıran ırkçı partiler AP’de 40 milletvekili ile temsil edilecek

Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı AP’nin 751 üyesinin seçildiği ve 5 yılda bir yapılan seçimler dün tamamlandı.

Perşembe günü İngiltere ve Hollanda’da yapılan seçimlerin ardından dün, Almanya, İtalya, Fransa ve diğer AB ülkelerinde halk sandığa gitti.

Haber Türk’e göre yaklaşık 400 milyon seçmenin bulunduğu AB ülkelerinde seçime katılma oranı yüzde 43’te kaldı. Fransa’da iktidar partisi hezimete uğrarken Almanya’da da iktidar oy kaybetti. Avrupa genelinde, oy kaybeden Hristiyan Demokratlar AP’ye 211 üye göndererek en büyük grup olmayı sürdürecek. Oylarını artıran ırkçı partiler ise AP’de 40 milletvekili ile temsil edilecek.

IRKÇI PARTİ FRANSA’DA BİRİNCİ

Fransa’da Marine Le Pen’in yönetimindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) oyların yaklaşık yüzde 26’sını alarak birinci parti oldu. Merkez sağdaki, eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) yüzde 21’le ikinci sırada yer alırken Cumhurbaşkanı Hollande’ın partisi Sosyalist Parti’nin oy oranı yüzde 15’te kaldı.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Fransa’da seçimden zaferle çıkan Le Pen, erken seçim çağrısı yaptı ve “Fransız seçmenin bugün iradesini güçlü bir şekilde sandığa yansıtmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande başka ne yapabilir?” ifadesini kullandı. Başbakan Manuel Valls ise seçim sonuçlarını “Deprem’’ olarak tanımladı.

ALMANYA’DA SPD YÜKSELDİ

Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP’de sahip olduğu 42 sandalyeden 7’sini kaybetti. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını 6.8 puan artırıp 27.6’ya çıkarttı. İlk sonuçlara göre, Türk asıllı Alman milletvekili SPD üyesi İsmail Ertuğ, yeniden seçilmeyi garantiledi.

Avusturya’da koalisyon ortağı Halk Partisi’nin (ÖVP) seçimi yüzde 27.3 ile önde götürdüğü belirtilirken, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) oy oranı yüzde 23.8. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 19.5 ile üçüncü sırada yer aldı.

YUNANİSTAN’DA SYRİZA BİRİNCİ

Yunanistan’da Sol Koalisyon (Syriza) yüzde 26.7 ile ilk sırayı alırken, iktidardaki merkez-sağcı Yeni Demokrasi yüzde 22.8, aşırı sağcı Altın Şafak da yüzde 9.3 oranında oy aldı. Altın Şafak üçüncü parti olurken, ilk kez AP’ye milletvekili gönderme hakkı kazandı.

KIBRISLI TÜRKLER OY KULLANAMADI

Güney Kıbrıs’taki seçimlerde oy kullanma hakkı olan 57 bin 637 Türk seçmenden yalnızca bin 869’u oy kullanabildi. Güney Kıbrıs’a giden bir grup Kıbrıslı Türk, “adres bilgilerinin olmadığı” gerekçesiyle oy kullanamadı.