Yunanistan’ın ardından Cenevre merkezli Avrupa Kiliseler Birliği (CEC) de müze statüsündeki Ayasofya’da Kadir Gecesi için düzenlenen programa ve sabah ezanı okunmasına tepki gösterdi.

Ayasofya Müzesi’nde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı Kadir Gecesi özel etkinliğiyle ilgili CEC Brüksel ofisinden yazılı bir açıklama yapıldı.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, açıklamada “İnsanlığın en kutsal değerleri siyasi araç olarak kullanıldı” denildi.

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmeden önce 1000 yıldan fazla süre Hristiyan ve Ortodoksların ana merkezi olduğu ve 1934’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından müze haline getirilmesiyle ‘modern Türkiye’deki din özgürlüğü idealinin sembolü’ olduğu belirtildi.

Ayasofya’da Kadir Gecesi nedeniyle özel bir etkinlik düzenlenmesine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da sert tepki göstermişti. Bakanlık’ın açıklamasında, “Ayasofya’da Diyanet İşleri Başkanı’nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz” ifadeleri yer almıştı.

AYASOFYA’NIN ÖNEMİ NE?

Bizans İmparatorluğu’nun İstanbul’da inşa ettiği en büyük kilise olma özelliği taşıyan Ayasofya, Ortodoks Hristiyanlar için tarihi açıdan özel öneme sahip. 537 yılında inşası tamamlanan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından camiye dönüştürülmüş, Cumhuriyet döneminde ise müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştı. Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılacağı tartışmalarının zaman zaman Türkiye gündeminde yer bulması, Türkiye ile Yunanistan arasında gerginliğe yol açıyor.