Küresel istihdam açığı yüz milyonları buluyor.

Avrupa’daki işsizlik tarihi rekor kırdı. Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun verilerine göre 2010 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 45 milyon işsiz vardı. ILO yüksek işsizlikte Almanya’da düşük ücret ödenmesinin de payı olduğu görüşünde. Örgüt, ücret maliyetini düşük tutan Almanya’nın bu sayede ihracatını arttırarak Avrupalı ortakları üzerinde baskı yarattığı görüşünde.

Çoğu AB ülkesindeki işsizlerin sayısı, ekonomik ve mali kriz öncesindekinden fazla. ILO’nun küresel istihdam eğilimi raporunda, borç krizi yüzünden işsizlikle ilgili olumlu tahminde bulunmanın mümkün olmadığına da yer veriliyor.

İşsizlik sarmalından kendini şimdiye kadar kurtarabilen ülkelerin başında Almanya geliyor. Ancak ücretlerin düşük kalması ve ihracatçı şirketlerin rekabet gücünün artması ILO tarafından, “Euro Bölgesi’ndeki güncel zorlukların yapısal müsebbibi” olarak tanımlanıyor. Almanya’daki satın alma gücünün yıllardır gerilemekte oluşu yüzünden ortaklarının Almanya’ya mal satamadıkları da raporda belirtilmiş. Örgüt Almanya’ya, ücretlerin arttırılmasını ve Euro Bölgesi’nde vasat kalan işgücü verimliliğini arttırmasını tavsiye ediyor.

Küresel işsizlik arttı

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün tahminlerine göre geçen yıl bütün dünyada yaklaşık 197 milyon kişi işsizdi. ILO Genel Sekreteri Juan Somavia örgütün Cenevre’deki merkezinde yaptığı açıklamada, ‘işsiz sayısı bir önceki yıla göre fazla değişmedi, ancak mali ve ekonomik krizin patlak verdiği 2007 yılından bu yana dünya işsizler ordusuna 27 milyon kişi daha eklendi’, dedi. Dünya ekonomisi 2010 yılında %5,1, geçen yıl ise %4 oranında büyümesine rağmen dünya işsizlik oranı %6’da kaldı.

Bütün dünyada en az 600 milyonluk ek istihdam alanı yaratılması gerektiğini savunan Uluslararası Çalışma Örgütü krizin üç yıl sonra yeniden patlak verme eğilimine girildiği günümüzde 200 milyonluk istihdam açığı bulunduğunu saptamış. Önümüzdeki on yılda da 400 milyonluk istihdam alanı açılması gerektiğine işaret edilen ILO raporunda, 200 milyon işsize ilave olarak 900 milyon dünyalının da çalıştığı halde kazandığı parayla geçinemediğine yer veriliyor.

Bir de, işsiz olduğu halde bıkıp iş aramayı bırakanlar var. Öncelikle perspektifi olmayan gençlerin iş bulamadıkları için okula devam ettikleri ya da mesleki eğitimi uzattıkları belirtilen rapora göre bütün dünyada 15 ile 24 yaşları arasındaki gençlerden 75 milyonu işsiz. Bu da, 2007 yılından bu yana gençler arasındaki işsizlerin dört milyon arttığı anlamına geliyor.

Büyüme şart

Uluslararası Çalışma Örgütü, istihdam motorunun yeniden çalıştırılabilmesi için hükümetleri kararlı ve koordineli çalışmaya davet ediyor. Örgüt, milli bütçeleri fazla zorlamadan da istihdamı arttırıcı tedbirler alınabileceği görüşünde. ILO aynı zamanda finans piyasalarının düzenlenip sıkı bir kontrol mekanizması kurulmasını da öneriyor. Örgüt bu sayede işletme finansmanının istikrara kavuşacağı ve en fazla istihdam yaratan küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi alabilmesinin kolaylaşacağı görüşünde.

Alman Sendikalar Birliği Başkanı Michael Sommer ILO raporunu, “Büyüme ve istihdama daha fazla önem vermeleri için devlet ve hükümet başkanlarına yapılmış bir kalk çağrısı”, olduğunu söyledi. Sommer, konjonktürü teşvik edici programlar uygulanması ve hatalı tasarruf politikalarına saplanıp kalınmaması çağrısında bulundu.

© Deutsche Welle Türkçe DW/AFPD/AG,GA