Avrupa Birliği (AB),  Kürdistan Bölgesel Yönetimi’Nin kontrolündeki bölgelere askeri operasyon düzenleyen Irak merkezi yönetimine şiddete son verme ve diyalog çağrısı yaptı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmergeler Kerkük’ün ardından Şengal, Mahmur Hanekani ve Germiyan’dan çekildi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile Pazartesi akşamı telefonda görüşen AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, görüşmesinde bu çağrının dile getirildiğini açıkladı ve ayrıca Irak için yeni bir sivil güvenlik misyonu planlandığını duyurdu.

 Mogherini bu misyonun, ülkedeki yetkililere "Irak ulusal güvenlik stratejisinin sivil kısmında” destek olmasının öngörüldüğünü bildirdi.

25 Eylül’de IKBY’nin Kerkük de dahil olmak üzere kontrol ettiği bölgelerde yaptığı bağımsızlık referandumundan yüzde 92 “evet” oyunun çıkmasının ardından Bağdat yönetimi ile IKBY arasındaki çatışmalar çıkmış, Irak ordusu pazartesi günü Kerkük'teki valilik binasını ve askeri havalimanını ele geçirmişti.