STOCKHOLM / ANF

İsveç’te bir grup kadın, başörtülü hamile bir kadına yapılan ayrımcı saldırıyı protesto etmek amacıyla tüm kadınlara 19 Ağustos Pazartesi günü başörtüsü taşımaları çağrısında bulundu. Basın ve sosyal medyada geniş yer alan çağrıya aralarında tanınmış sanatçı, politikacı ve aydınların bulunduğu binlerce kadın uyarak başörtüsü taktı.

Büyük tepkilere yol açan olay Stockholm’un Farsta semtinde akşam saatlerinde yaşandı. Kimliği belirlenemeyen bir adam, hamileliğinin son aylarında bulunan başörtülü bir kadına saldırdı. Kadının kafasını bir araca vuran kişi aynı zamanda “Böylelerine burada yer yok” diye bağırdı. Baygınlık geçiren kadın ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Saldırı büyük tepkilere neden oldu. İnsan Hakları ve göçmen örgütleri saldırıyı protesto eden açıklamalar yaparken, aralarında ateistlerin de bulunduğu bir grup kadın sanatçı saldırıyı protesto etmek için Pazartesi günü başörtüsü takacaklarını açıkladı ve tüm kadınlara başörtüsü taşımaları çağrısında bulundu.

İsveç’in en yüksek tirajlı gazetesi Aftobladet ve sosyal medyada yer alan çağrıya uyan binlerce kadın başörtüsü takarak başörtülü resimlerini sosyal medyada yayımladı.

Son yıllarda başörtüsü taşıyan kadınların otobüs, restoran ve alışveriş merkezlerinde İsveçli ‘beyaz adamlar’ tarafından saldırıya uğradıkları belirtilen çağrıda, bazen da kadınların dini elbiseler giyen kadınları aşağıladıkları, tehdit ettikleri ve saldırdıklarını belirtildikten sonra şu görüşlere yer verildi:

“Bu tür saldırılar ve nefret suçları politik partilerin Müslümanların İsveç demokrasisine karşı bir tehdit ve problem oluşturdukları suçlamalarının medyada yayımlanmasından sonra arttı. Müslümanlara yönelik bu fotoğraf Müslüman kadınlara yönelik sözlü ve fiziki saldırılara neden oluyor. Bu sadece İsveç’e özgü bir fonemen olarak değil Avrupa’nın değişik yerlerinde de ortaya çıkıyor.”

ÖNLEM AL

Bu yaz Paris’ta saldırıya uğrayan hamile bir kadının çocuğunu kaybettiği, Ramazan’da Londra’da bir kadının saldırı sonucu yaralandığını belirten çağrıcılar, Adalet Bakanı Beatrice Ask’a Müslüman kadınların din özgürlüğü ve kişisel güvenliğinin sağlanması için önlem almasını istiyorlar. Alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir komisyon kurulmasını öneriyorlar.

Olaydan üzüntü duyduğunu belirten Ask, konuyu görüşmek amacıyla çağrıcı aydın ve sanatçıları Salı günü Adalet Bakanlığına davet etti.

Bu arada aralarında Çevre Partisi Eşbaşkanı Asa Romson, Sosyal Demokrat Stockholm İl Başkanı Veronika Palm’ın da bulunduğu birçok kadın milletvekili başörtüsü taktı. Bazı erkekler de çağrıya uyarak başörtülü resimlerini Facebook sayfalarında yayımladılar. (ANF)