Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘aktif dış politika’ hamleleri beklediği sonucu vermedi. Suriye konusundaki girişimler destek bulmazken, İran’la ilgili adımlar da tepki çekti.

 

Güney Kore’deki nükleer görüşmelerinden sonra İran’a geçen Başbakan Suriye konusunda destek alamamış, ülkeye dönüşünde ise İran-P+1 (BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya) nükleer görüşmelerinin İstanbul’da yapılabileceği gündeme gelmişti.

 

İran'ın etkin kurumlarından Uzlaştırma Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ise, İstanbul'da yapılması öngörülen bu toplantının İran'a dost ülkeler Suriye, Irak ya da Lübnan'da yapılmasını istedi.

 

İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de, söz konusu görüşmelerin Türkiye’de yapılmasını istemediklerini belirterek Türkiye’yi Suriye konusunda ilkesiz politika izlemekle suçladı. Komisyon Başkanı Burucerdi, müzakerelere uygun ev sahibinin İstanbul değil, Irak’ın başkenti Bağdat olduğunu ifade etti.

 

BAŞBAKAN SİNİRLENDİ

Başbakan Erdoğan bu gelişmeler üzerine “Dürüst olmak lazım. Dürüst olunmadığı için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir. Bu başka bir dildir. O da bana yakışmaz…” dedi.

 

İRAN’DAN YANIT

Erdoğan'ın ifadelerini değerlendiren İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanvekili İsmail Kevseri, "Maalesef, Türk yetkilileri yeterince dürüst değiller çünkü kendi sözlerini söylemiyorlar. Ankara, bir nevi dünya emperyalizminin taşeronu ve aracı haline gelmiştir. Erdoğan ve Türkiye'deki karar vericiler, kendileri karar veremiyor ve onlara dikta edilenleri yapmaktalar" dedi.

 

Kevseri, daha önce İstanbul'daki Suriye'nin Dostları Konferansı'nı da eleştirdiğinde Ankara için "emperyalizmin taşeronu" ifadesini kullanmıştı.

 

ASIL ERDOĞAN DÜRÜST DEĞİL

Aynı komisyonun üyesi Hüseyin İbrahimi, Erdoğan'ın İran'ı dürüst olamamakla suçladığı ifadelerine, "Asıl Erdoğan dürüst değil" karşılığı ile yanıt verdi. İbrahimi, "Erdoğan sürekli füze kalkanı sisteminin İran için tehdit olmadığını belirtiyor. Bu da onun dürüst olmadığını göstermektedir çünkü bu sitem kesinlikle İran'a karşı kurulmuştur" dedi.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ifadeleri ile Erdoğan'ın ifadelerinin çeliştiğini iddia eden İbrahimi, "Bu da Erdoğan'ın dürüst olamadığını gösteren örneklerden biri" diye konuştu.

 

Söz konusu milletvekili geçen yılın Aralık ayında, Kürecik'teki NATO radar sisteminin İran'a saldırı olması halinde vurulacağı uyarısında bulunmuştu.