Buenos Aires Üniversitesi arkeologları tarafından Misiones eyaletindeki ormanlık alanda yapılan araştırmalarda, Nazilere ait olduğu tahmin edilen yıkıntılara rastlandı. Teyú Cuaré doğal parkındaki ormanlık alanda bulunan yıkıntıların, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Arjantin’e kaçan savaş suçlusu Nazilerce inşa edildiğine dair birçok işaret bulunuyor.

Araştırma ekibini yöneten Daniel Schávelzon, ormanlık alanda oldukça iyi saklanan sığınaklar içerisinde 1938 ile 1941 yıllarına ait Alman madeni paraları ile Meißner marka porselenlerin bulunduğunu söyledi. Yıkılmış haldeki sığınaklarda bazı Nazi sembollerinin bulunduğu da verilen bilgiler arasında.

Clarín gazetesine konuşan Schávelzon,buldukları bina ve sığınakların Nazilerin saklanmasını sağlayacak şekilde inşa edildiğini tahmin ettiklerini kaydetti.

Keşfedilen yıkıntıların bir ‘Nazi projesi’ olduğuna dair kesin bir sonuca ulaşamadıklarını da dile getiren Schávelzon, buna rağmen başka bir açıklamanın şimdilik yapılamadığını belirtti. Schávelzon, buldukları yıkık bina ve sığınakların bölgenin mimarisine uymamasına dikkati çekti.

Arkeologlarca bulunan yıkıntıların başkent Buenos Aires’e bin kilometre uzaklıka Paraguay sınırında olduğu ve inşa edildikten sonra hiç kullanılmadıkları da edinilen bilgiler arasında. Nazilerin, savaş sonrası dönemde Arjantin’de rahatlıkla şehirlerde gizlenebildikleri ve bu nedenle de sığınakları kullanmadıkları tahmin ediliyor.

İkinci Dünya Savaşı’nda işledikleri savaş suçlarından ötürü binlerce Nazi başka ülkelere kaçmıştı. Arjantin Nazi Faaliyetlerini Aydınlatma Komisyonu (CEANA) verilerine göre, savaştan sonra 180 kadar Nazi savaş suçlusu bu ülkeye kaçtı.

Kaynak: ANF