Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te 'Uluslararası Ermeni Soykırımı Kongresi' yapılıyor.

9-11 Nisan arasında gerçekleştirilen kongreyi 3 Şubat Ulusal Üniversitesi (UNTREF), Soykırım Araştırma Merkezi ve Ermeni Soykırımı Hafıza Vakfı düzenliyor.

Ermeni Ulusal Konseyi (CNA), Luisa Hayrabedyan Vakfı'nın işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyon, Arjantin Ermenistan Büyükelçiliği ve Arjantin Ermeni Apostolik Kilisesi himayesinde yapılıyor.

ABD, İsveç, Fransa, Brezilya ve Türkiye'den çeşitli üniversitelerden öğretim üyesi ve profesörlerin katılacağı kongre Buenos Aires Borges Kültür Merkezi'nde yapılıyor.

'Ermeni soykırımının yüzüncü yıl arifesinde' başlıklı kongre 3 gün sürecek.

Koç Üniversitesi tarih bölümü araştırma görevlisi Mehmet Polatel, 'Ermeni Soykırımı sürecinde azınlık mallarına el koyma ve müsadere süreci' başlıklı panele konuşmacı olarak katılıyor.

Kongrenin merkez paneline Arjantin Anayasa Mahkemesi Üyesi Eugenio Zafforoni, Arjantin ulusal Ayrımcılık, Yabancı düşmanlığı ve Irkçılıkla mücadele enstitüsü başkanı Pedro Muratyan, 3 Şubat Ulusal Üniversitesi Rektörü Anibal Jozami katıldı. Panelde, tüm dünyada işlenen soykırım suçlarının teşhir edilmesi için farkındalık yaratmanın önemi ve yeni insanlık suçlarının önlenmesinin yolları tartışıldı.

Soykırımı hazırlayan koşulların ayrımcılıkla başladığını söyleyen Anayasa Mahkemesi Üyesi Zaffaroni, "Her ayrımcı düşüncenin arkasında bir soykırım projesi vardır" diyerek bu konudaki bilinçliğin yeni felaketler yaşanmasında en büyük önleyici tedbir olacağını dile getirdi.

İsveç Södertörn Üniversitesi öğretim üyesi David Gaunt'un 'Paralel soykırım: 1915'te Süryaniler, Asurlular ve Keldaniler' Federico Hayrebedian'ın 'Perinçek -İsviçre davası' panelleri kongrede tartışılacak gündem maddeleri arasında yer alıyor. (haberler.com)