Arjantin'de yen işçi risk mevzuatının sadece sigorta şirketlerine hizmet ettiğini belirten işçiler, sokağa dökülerek eylem yaptı. Başkent Buenos Aires'teki Ulusal Kongre binasının önünde bir araya gelen binlerce işçi, Devlet Başkanı Cristina Fernandez tarafından kabul edilen yasayı protesto etti.

 

Arjantinliler kongreyi ablukaya alırken, eylemi örgütleyen İşçiler Genel Konfederasyonu (CGT) ve Arjantin İşçiler Merkezi, yeni mevzuatın sadece İşçi Riski Güvencesi Şirketleri'ne yarayacağını belirtti.

 

Devlet Başkanının yılda binlerce işçiyi öldüren büyük şirketleri desteklediğini belirten işçiler, her gün 20 işçinin iş cinayetine kurban gittiğini ve bunların 16'sının meslek hastalığından kaynaklandığını kaydetti.

 

Fernandez'in ilk mevzuatı açıkladığında iş kazalarında işçilere yüzde 20 daha fazla tazminat ödeneceğini ve mevcut sigortayla ödenmeyen tedavilerin de ödeme kapsamına alınacağını açıkladığını belirten işçiler, şimdi kamu ya da özel şirketler arasında seçim yapmaya zorlandıklarını ifade etti.

 

Muhalefet partileri tarafından da halka yapılan çağrılarda yeni mevzuatın hedef alınması istendi. İşçilerin haklarını korumayan bu mevzuatın iptalini isteyen muhalefet, bunun sadece işçilere zarar vereceğini kaydetti.

 

İşçilerin eylemlerinin sürmesi beklenirken, sendikalar ülkede şimdiye kadar yapılmış en kitlesel eylemleri yapacaklarını duyurdu. (etha)