Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner, bir savcının gizemli ölümünün ardından, istihbarat teşkilatını feshedeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Fernandez, yeni bir yasa taslağı hazırladığını ve istihbarat yapısını baştan kuracaklarını duyurdu.

Savcı Alberto Nisman, üst düzey devlet yetkilileri aleyhine tanıklık etmesine saatler kala Buenos Aires'teki dairesinde ölü bulunmuştu. Evden ayrıca bir silah çıkmıştı. Savcının ölümü araştıran görevliler önce intihar ettiğine inandıklarını söylemiş, ardından cinayet ya da intihara zorlama ihtimallerinin de bulunduğunu belirtmişlerdi.

Nisman, 1994 yılında başkentteki Yahudi merkezine düzenlenen bombalı saldırıyı soruşturuyordu. Söz konusu saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmişti.
51 yaşındaki savcı, Cumhurbaşkanı Fernandez ve Dışişleri Bakanı Hector Timerman da dahil, üst düzey bazı hükümet yetkililerini olayla ilgili suçlamıştı.

Savcı, söz konusu hükümet yetkililerinin bombalı saldırıda İran'ın rolünün üstünü kapattıklarını öne sürüyordu. Fernandez televizyonda yaptığı konuşmada, istihbarat servisinin cunta yönetiminden bugüne aynı yapılanmaya sahip olduğunu söyledi.

Fernandez, istihbarat servisinde reform için bir yasa taslağı hazırladığını duyurdu ve Kongre'de acil bir toplantı ile söz konusu taslağın görüşüleceğini belirtti. Cumhurbaşkanı planının istihbarat servisini feshetmek ve Federal İstihbarat Ajansı kurmak olduğunu söyledi ve "Suçsuzlukla mücadele hükümetimin önceliklerinden olmuştur" dedi. (Kaynak: BBC Türkçe)