Nor Zartonk’un kardeş örgütü Arjantin Ermeni Kültür Derneği, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına dair Buenos Aires’te bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Erdoğan politikaları kınanırken, tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Arjantin Ermeni Kültür Derneği’nden yapılan açıklama şu şekilde:

FAŞİST ERDOĞAN OPERASYONUNU KABUL ETMİYORUZ!

Erdoğan hükümetinin muhaliflere ve başta sol bir yapılanma olan HDP’ye karşı yürüttüğü sistematik zulüm, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin en saygın gazetelerinden biri olan Cumhuriyet gazetesinden gazetecilerin ve 59 vekile sahip parlamentonun üçüncü büyük partisi HDP’nin aralarında eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 12 vekilinin tutuklanmasıyla en üst düzeye çıktı.

İŞİD-DAİŞ’li teröristlerle işbirliğiyle suçlanan -ki bu iddiayı kanıtlayacak yönde deliller bulunuyor- ve ara sıra kamuoyu nezdinde kesintiye uğrasa da ABD, Avrupa Birliği ve İsrail’in bölgede stratejik işbirliği içerisinde bulunduğu Erdoğan; Kürtlerin, sol çevrelerin ve ülkenin ilericilerinin artan taleplerine ve barışçıl tarzlarına siyasi ve askeri şiddetle karşılık vermektedir.

Geçtiğimiz hafta cuma günü HDP milletvekili Garo Paylan “Bugün 24 Nisan 1915’tir” dedi. Türkiye halklarının tümünü kesen bu güncel durumunun, Osmanlı İmparatorluğu’nun ulusal azınlıkları ve devrimcilerinin 20. yüzyılın ilk on yılları boyunca başına gelenlerle benzerliğine işaret etti. Ermeni Kültür Derneği (UCA) olarak faşist Erdoğan’ın başını çektiği Türk hükümetince gerçekleştirilen bu operasyonları öfkeyle kınadığımızı belirtiyoruz.

HDP’li liderlerin ve milletvekillerinin, taban örgütlerindeki aktivistlerin, gazetecilerin ve tüm siyasi tutukların acilen serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Ulusal, kültürel, dini kimlilere saygılı, halkların barışçıl bir biçimde bir arada yaşamasını esas alan ve demokratik konfederalizme ve sosyalizme dayalı yeni bir toplumun inşası; geçmişin acılarının onarılması ve bölgede yaşayan tüm halklar için daha iyi bir geleceğin kurulması için tek çıkış yoludur.

Buenos Aires, 7 Kasım 2016, Ermeni Kültür Derneği (UCA) Merkez Komisyonu

(Kaynak: Nor Zartonk)