Arjantin'de 1976-1983 yılları arasında hüküm süren darbe iktidarının sorumlularından Reynaldo Bignone ömür boyu hapse çarptırıldı.

Dün görülen duruşmalarda San Martin 1 No'lu Federal Mahkemesi, Reynaldo Binone ve Menem döneminde iki kez Escobar milletvekili seçilen Luis Abelardo Patti'yi, yasadışı gözaltına alma, işkence ve cinayet suçlarından ömür boyu hapse mahkum etti.

Mahkeme ayrıca eski asker Santiago Omar Riveras ve Martin Rodríguez'i ömür boyu hapse ve eski polis Juan Fernando Meneghini'yi de 6 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bignone 2010'da yapılan yargılamalarda, 4 işkence merkezi ve hamile tutukluların doğum yapıncaya kadar işkence altında bekletildiği doğumevinden müteşekkil Campo de Mayo Askeri Garnizonu'nda 10 siyasi tutuklunun öldürülmesi suçundan dolayı 25 yıl hüküm giymişti.

1982-83 döneminde cunta rejiminin son de facto başkanı olan Bignone aynı zamanda geçen şubat ayında başlayan “bebek hırsızlığı” davasında eski diktatör Jorge Videla ile birlikte baş sanık olarak yargılanıyor.
 
Cuntanın son döneminde hamile tutuklular Campo de Mayo'da kendileri için özel hazırlanan “doğumhaneler"de doğum yapıncaya kadar tutulup daha sonra ünlü “ölüm uçuşları"na bindirilerek okyanusun serin sularına bırakılıyordu.

Sözü geçen dönemde 500'den fazla bebeğin bu yöntemle çalınarak askerlere evlat verildiği ya da satıldığı tahmin ediliyor. Mayıs Meydanı Büyükanneleri'nin (Abuelas de Plaza de Mayo) çabası ile oluşturulan DNA bankası bugüne kadar 103 kişinin gerçek kimliğini tespit etti.

Arjantinli anneler karardan memnun

Mayıs Meydanı Büyükanneleri başkanı Estela Carlotto, eski diktatörün mahkum edilmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek “diktatörleri yargılayıp 'gerçek ve hafıza' bayrağını taşıdığımız için dünyada birçok ülke Arjantin halkına saygıyla bakıyor” açıklamasında bulundu. Carlotto, yaşanan acıların sorumlularının kaç yaşında olurlarsa olsunlar tehlike olduklarını, eğer fırsat verilirse aynı insanlık suçlarını tekrar edeceklerini, anneler olarak buna izin vermemek için mücadele verdiklerinin altını çizdi.

204 mahkum

Arjantin'de diktatörlük döneminde işlenen suçlardan dolayı bugüne kadar aralarında eski diktatörler Jorge Videla, Reynaldo Bignone, Emilio Eduardo Massera olmak üzere toplam 204 kişi mahkum oldu.

Darbe rejimi sonrası 1983'de Ricardo Alfonsin döneminde mahkum edilen generaller Menem döneminde affedilmişti. 2006 yılında Nestor Kirchner döneminde yeniden başlayan yargılamalarda bugüne kadar 204 kişi insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle çeşitli cezalara çarptırıldı.

Arjantin'in sekiz ayrı federal mahkemesinde 370 kişi cunta dönemindeki faaliyetlerinden dolayı yargılanmayı bekliyor. Arjantin'de 1994'de çıkarılan bir yasaya göre insanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğramıyor.

CNNTÜRK