2001 yılındaki derin ekonomik krizin ardından dünyadaki krizle 2001'e doğru gerilemeye başlayan Arjantin'de hükümet enflasyona engel olabilmek için fiyatları iki aylığına sabitledi.

Pazartesi gününden itibaren gıda fiyatlarını sabitleyen Arjantin hükümeti, fiyat sabitlemenin Walmart ve Carrefour gibi çok uluslu şirketler için de geçerli olduğunu bildirdi. Süpermarketler ülkede gıda alışverişinin yüzde 70'ini temsil ediyor.

Ticaret Bakanı Guillermo Moreno, tüm süpermaketlerle fiyat sabitlemesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Halktan alışveriş fişlerini saklamasını isteyen Bakan Moreno, devlet haber ajansına, fiyat artışı olduğunda bu fişlerle şikayet edilmesini talep etti.

ENFLASYON YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE

Ülkede son açıklanan araştırmalara göre, enflasyon yüzde 30'un üzerine çıktı. Ancak buna karşı hükümet maaşlara sadece yüzde 20 zam yapacağını bildirdi. Fakat emekçiler enflasyonun daha yüksek olduğunu belirtiyor ve maaş zamlarının fiyat artışının yarısı oranında olduğunu kaydediyor.

Öte yandan fiyat sabitlemenin kısa vadeli bir çözüm olduğuna dikkat çeken ekonomistler, başka önlemler alınmaması durumunda enflasyon kontrolünün elden çıkacağını kaydediyor. Ülkenin tanınmış ekonomistlerinden Soledad Perez Duhalde, süpermarketlerin stok yapacağını ve fiyat artışı gerçekleşinceye kadar bu ürünleri raflara çıkarmayacaklarını belirtti.

2001 KRİZİ TEKRARLANABİLİR

Enflasyonun artmaya devam etmesi durumunda kara borsanın oluşacağını ifade eden uzmanlar, gerekli adımlar atılmamasında 2001 krizinin tekrarlanacağını kaydetti.

Enflasyonun artmasına karşın Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez ve Ekonomi Bakanı Hernan Lorenzino, yeni bir enflasyon indeksi kullanmaya başlayacaklarını belirtti. Uzmanlara göre bu rakamlarla oynamaktan başka bir anlam taşımıyor. (ETHA)