Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda, Suriye'nin üyeliği askıya alınıp, Şam yönetimine yaptırım uygulanması istenirken, Suriye muhalefetine "geçiş sürecini" konuşmak üzere Arap Birliği'nin Kahire'deki genel merkezine gelmesi çağrısı yapıldı.

 

Arap Birliği'nin Suriye konulu toplantısına başkanlık eden dönem başkanı Katar'ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad bin Casım ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Suriye rejiminin, Arap Birliği'nin çalışma planını uygulamadığı için Beşşar Esad rejimiyle ilişkilerin askıya alındığını belirttiler.

 

Suriye heyetlerinin bundan sonra hiçbir şekilde Arap Birliği'ne kabul edilmeyeceğini ve Suriye'deki sivil ölümlerinin sürmesi halinde Arap Birliği'nin konuyu BM dahil tüm uluslararası örgütlere taşıyacağını vurgulayan Katarlı bakan, Arap Birliği üyesi 22 ülkenin Suriye'de gelecek dönemde bir geçiş yönetimi için bir proje oluşturulmasını sağlamak amacıyla tüm muhalif gruplara çağrı yapılması yönünde görüş bildirdiğini kaydetti.

 

Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarına Şam'daki büyükelçilerini de çekmeleri çağrısı yapan Bin Casım, toplantıda ayrıca Suriye'ye siyasi ve ekonomik yaptırım uygulanması kararı çıktığını bildirdi.

 

Kararın çerçevesi tam belirli olmamakla birlikte Arap Birliği'nin Suriye'ye bu yaptırımları uygulamakta kararlı olduğu dile getirildi.

 

Kahire'de üç gün içinde Suriye'deki tüm muhalif gruplarla Arap Birliği Suriye Komisyonu bir araya gelecek.

 

Suriye muhalefetiyle görüşüldükten sonra toplantının sonucuna göre, Suriyeli muhaliflerin temsilci olarak tanınıp tanınmaması hususunda bir sonuca varacağı açıklandı.

 

-GENEL MERKEZ ÖNÜNDE SURİYELİ MUHALİFLERİN SEVİNCİ-

 

Arap Birliği'nin aldığı karar, kuruluşun genel merkez binası önünde gösteri yapan Suriyeli muhalif gruplar tarafından sevinçle karşılandı.

 

A.A muhabirine değerlendirmelerde bulunan muhalifler, Arap Birliği'nin aldığı kararın kendileri için sevindirici olduğunu belirterek, sürecin daha hızlı uygulanmasını istediler.

 

HALEP'TE TÜRK KONSOLOSLUĞU'NA SALDIRI YAPILDI

 

Arap Birliği'nin yaptırım kararına tepki gösteren Suriyeli göstericiler, başkent Şam, Lazkiye ve Halep’teki diplomatik misyonlara sopa ve kesici aletlerle saldırdı.

 

Göstericilerin hedefi olan binaların arasında Şam'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğinin ve Lazkiye'deki Fransız konsolosluğunun da bulunduğu belirtildi.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Halep’teki Türk konsolosluğuna da saldırı girişiminde bulunulduğunu söyledi.

 

Çelik, Türk güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ederek engel olduğunu belirtti.

 

Ömer Çelik, Türk bayrağını indirmeye çalışan göstericilerin başarılı olamadığını ifade etti.

 

Çelik, Türk bayrağını yırtılmasın diye saklayan polisin olayların ardından bayrağı Türk yetkililerine teslim ettiğini de vurguladı.

 

Arap Birliği dışişleri bakanlarının Mısır'ın başkenti Kahire'de dün yaptıkları toplantıda Suriye'yle ilgili bir dizi yaptırım kararı alınmıştı.

 

Toplantıda Arap Birliği üyesi 18 ülke kararlar leyhine oy verirken, Irak çekimser kalmış, Lübnan ve Yemen ise karşı oy kullanmıştı.