BM-Arap Birliği'nin ortak özel temsilcisi Kofi Annan, Mısır'ın başkenti Kahire'de Suriye konusunda Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ve Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ile görüştü. Annan, El Arabi ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Suriye'ye askeri operasyonun buradaki durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısı yaptı.

 

İnsani yardımların Suriye halkına ulaştırılması gerektiğini belirten Annan, Suriye'de çözüm konusunda diplomatik yolların önemine işaret ederek, sorunun diplomatik yoldan çözülmesi gerektiğini vurguladı.

 

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi de, Suriye konusunda diplomatik çözüm yollarının tükenmediğine dikkati çekerek, Suriye'nin Libya gibi olmasını kimsenin istemediğini ifade etti.

 

Arabi, Suriye'deki olaylardan etkilenen sivil halka yardımların bir an önce ulaştırılması gerektiğini de belirtti.

 

Kofi Annan'ın Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ile yaptığı görüşmeden sonra Amr, Suriye'de sivillere yönelik şiddetin son bulması çağrısını yineledi.

 

Eski BM Genel Sekreteri olan Kofi Annan, Mısır'dan Cenevre'ye gittikten sonra Şam'ı ziyaret edecek. Şam'da Suriyeli yetkililerle görüşmesi beklenen Annan'ın Suriye muhalefetiyle de Suriye dışında görüşmesi planlanıyor.

 

DAVUTOĞLU İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan ile telefonla görüştü.

 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Annan'ın araması üzerine gerçekleşen görüşmede, Suriye'deki siyasi ve insani durum ele alındı.

 

Annan, bölge ülkelerinde yapacağı temaslar kapsamında Türkiye'ye de gelmek istediğini belirtti. Davutoğlu da bu ziyaretten memnuniyet duyacaklarını söyledi.

 

Annan ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un İnsani İşlerden Sorumlu Yardımcısı Valeri Amos'un Suriye'deki incelemelerini tamamlamasının ardından Davutoğlu ile temas kurmak istediğini de iletti. (Hürriyet)

SURİYELİ MUHALİF ANNAN’A UZLAŞMA PLANINA KARŞI

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın yaptığı diyalog çağrısına, Suriye’deki muhaliflerden olumsuz yanıt geldi.

 

Suriye lideri Beşar Esad’ı ve rejim karşıtlarını, savaşmayı bırakıp diyalog başlatmaya, çözümü siyasette aramaya davet eden Annan’ın bu teklifi muhalifleri kızdırdı.

 

Esad karşıtları, rejimin, bütün uzlaşma yollarını imkânsız hale getirdiğini iddia ederken, Humuslu bir muhalif, "Tanklar ve keskin nişancılar kadınlarımızı, çocuklarımızı öldürürken, birçok yerin dünyayla irtibatı kesilmişken, bütün diyalog çağrılarını reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Reuters’a konuşan bir başka aktivist ise Annan’ın diyalog çağrısının, “Esad’a göz kırpmak” anlamına geldiğini söyleyerek, BM ve Arap Birliği’ni eleştirdi.