“Uluslararası kamuoyu için Suriye sorununu güce başvurarak çözmeye çalışmasının anlamı yoktur.”

Bu açıklama Eski BM ve Arap Ülkeleri Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan tarafından Cenevre’deki Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde konuşurken yapıldı.

Annan’a göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimine karşı olanlara silah temin etmek Suriye sorununun çözümüne yardım etmez.

Annan’ın sözlerinin Türkiye medyasında görmezden gelinmesi dikkat çekti.

Rusya’nın Sesi’ndeki habere göre, Eski özel temsilci sorunun geçtiğimiz yıl Cenevre’de tespit edilen prensipler çerçevesinde politik olarak çözülmesi çağrısında bulundu.

BM ve Arap Ülkeleri Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan 2 ağustos 2012’de hazırladığı çözüm planının uygulanmamasını neden göstererek istifa etmiş idi. Yerine ise Cezayir diplomasisinin gediklisi Lahdar Brahimi getirildi.

“YAPILMASI GEREKEN ATEŞE SU DÖKMEK”

Yakındoğu Haber’e göre, Birleşmiş Milletlerin eski Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye’ye askeri müdahale için çok geç kalındığını belirterek muhaliflere silah verilmesinin sorunu çözmeyeceğini söyledi.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Birleşmiş Milletlerin eski Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye’ye askeri müdahale için çok geç kalındığını belirterek Suriye’deki silahlı gruplara silah gönderilmesinin bu ülkede 2 yıldır devam eden krizi sona erdirmeyeceğini söyledi.

Kofi Annan, “Ben, Suriye’ye askeri müdahale ihtiyacı görmüyorum; bu iş için çok geç kalındı. Bunun daha fazla zarar vereceğini düşünüyorum” dedi.

Suriye’deki silahlı grupların silahlandırılmasının bu ülkedeki halkın zararına olduğunu belirten Annan, halkın şiddetin bir an önce durmasını beklediğini söyledi.

Kofi Annan, birilerinin Suriye’ye uzaktan zeki bir şekilde silah ve askeri teçhizat gönderdiğini belirterek geç kalınmış olsa da yapılması gereken şeyin Suriye’deki ateşe su dökmek olduğunu ifade etti.

BM Suriye Özel Temsilcisi olduğu dönemde şiddetin durdurulmasını ve muhaliflerle Suriye yönetiminin müzakerelere başlatılmasını öngören bir çözüm planı sunan Kofi Annan, Suriye sorununun barışçı yollarla çözümünün engellendiğini belirterek görevinden istifa etmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 9 Nisan 2012’de yaptığı bir açıklamayla 10 Nisan’da yürürlüğe girecek olan Annan planını “kadük” ilan etmişti.