Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, milliyetçi Rum örgütlerine “Artık ülkenin işgal altında olduğu söylemini bırakın. Birlikte Avrupa ülkesi kuralım” mesajını verdi.

Lefkoşa’nın güneyinde milliyetçi Rum örgütleriyle bir toplantı düzenleyen Anastasiadis, amaçlarının birleşmeden sonra “insan haklarına saygılı bir Avrupa ülkesi yaratmak” olduğunun altını çizdi.

Rum lider, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Rum Devleti olduğu algısına sahip olduğumuz eski zamanların artık geçerli olmadığını anlamanın vakti geldi. Kıbrıs’ın işgal altında olduğunu tekrarlamamız artık kafi değildir” dedi.

Anastasiadis, sözlerini özetle şöyle sürdürdü: “Bu dönüşüm zarfında, mücadelemiz, yeniden birleşme, kurtuluş, işgal ordusundan kurtulma ve istisnasız bütün Kıbrıslıların insanlık haklarını güvenceye alacak bir Avrupa devleti meydana getirilmesidir.”

"KIBRISLI RUMLAR İADE, KIBRISLI TÜRKLER TAZMİNAT İSTİYOR"

Fileleftheros gazetesi “İki Taraflı Tek Anlaşma- Mülkiyet: Kıbrıslı Rumlar İade ve Kıbrıslı Türkler Tazminat İstiyor” başlıkları altında verdiği haberinde, müzakere gruplarında mülkiyet konusunda yapılan görüşmelerde kriterlerin belirlenmesi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini savundu.

Gazete, kriterlerin belirlenmesinin bugünkü duruma, yani “yasal mal sahipleri, kullanıcılar, yerleşikler, yasadışı ya da yasal şekilde taşınmaz mal edinen yabancılar, devlet arazileri, kilise malları vs.” ilişkin olduğunu öne sürdü.

Şu ana kadar gerçekleştirilen görüşmelere bakıldığında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in 1 Eylül’de yapacakları görüşmeye kadar bir uzlaşı sağlanmasının beklenmediğini belirten gazete, her gün toplanan ve uzun saatler boyunca görüşme gerçekleştiren müzakere gruplarının gündeminde başka konuların da bulunduğunu yazdı. (Kaynaklar: habertürk, gundemkibris.com)