IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’ya düzenlenecek operasyonda ABD liderliğindeki koalisyonun Suriyeli Kürtlerle birlikte hareket edip etmeyeceğine ilişkin tartışma sürüyor.

New York Times’a konuşan Amerikalı yetkililer, Kürtlerin Rakka operasyonunun ‘parçası olması gerektiğini’ söyledi. IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’de görev yapan Amerikan güçlerinin komutanı Korgeneral Stephen Townsend ise “Kürt savaşçılar Türkiye’ye karşı tehdit oluşturmadıklarını söylüyor ve ben onlara inanıyorum” dedi.

Townsend söz konusu açıklamayı, bir dizi Amerikalı gazetecinin Suriye’deki bir Amerikan üssüne gerçekleştirdiği ziyarette yaptı. New York Times ve Foreign Policy’de yer alan haberlerde, Rakka operasyonunun YPG’nin ağırlığını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından yapılmasına karşı Türkiye’den gelen itiraz aktarıldı; Ankara’nın ‘SDG’nin sadece Arap unsurlarının Rakka’ya gitmesi’ önerisinin Amerikan askeri çevrelerinde gerçekçi görülmediği belirtildi.

‘EN DENEYİMLİ GÜÇ, YPG’

New York Times’ın haberinde şu ifadeler kullanıldı: “Amerikalı yetkililere göre sadece Arap savaşçılara [ağır] silah vermek elverişli değil. Yetkililer, Rakka’yı ele geçirmek için 12 bin ila 15 bin savaşçıya ihtiyaç duyulacağını ve sahadaki savaşa alışkın Kürtlerin bunun bir parçası olduğunu söylüyor. IŞİD’e karşı son dönemdeki gelişmelerin, savaş meydanında en fazla deneyime sahip tarafın Kürtlerolduğunu açıkça ortaya koyuyor.”

Foreign Policy’nin haberindeyse SDG için “Araplar bu gücün daha yeni ve daha az deneyimli unsurları; ve Townsend de, kendisi ve askeri yetkililerin Rakka’nın alınması için hem Arap hem Kürt güçlere ihtiyaç duyulduğu kanaatine vardıklarını söyledi” denildi. Haberde, Townsend’in “Bu gücün sadece bir bölümünü silahlandıramayız, tamamını silahlandırmamız gerekir” sözlerine de yer verildi. 

KAYNAK: Gazete Duvar