Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’nin Yunan siyasetinden soyutlanması için atılan adımlara bir yenisi eklendi.

Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre Yunan Parlamentosu’nda 18 milletvekili bulunun Altın Şafak Partisi’nin 6 vekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Dokunulmazlığın kaldırılma gerekçesi olarak 6 milletvekilinin “organize suç örgütü üyesi olması” ve “göçmenlere karşı bazı saldırılara katıldıklarının tespit edilmesi” gösterildi.

Karar Altın Şafak’ın tepkisine yol açtı. Dokunulmazlığını yitiren milletvekillerinden Ilias Kasidiaris, “Bu iğrenç bir komplo. Sanık sandalyelerine ülkeyi satan harsız ve sahtekârları değil, AB ve ABD’nin emriyle ile bizi oturtuyorlar” dedi.

Altın Şafak milletvekillerinin dokunulmazlığını yitirmesi, ırkçı partinin “organize suç örgütü” olarak ilan edilip toptan kapatılmasından önceki son aşamaya gelindiği yorumlarına yol açtı. Partinin lideri Nikoz Mihaliolakos ile iki partili milletvekili eylül ayında bir şafak operasyonu ile evlerinden alınıp hapse atılmışlardı.