Almanya’da yaz aylarından itibaren günde 10 bini aşan mülteci girişi sayısının Kasım ayında önemli oranda azaldığı bildiriliyor.

Önemli bir kısmı Almanya üzerinden İskandinav ülkelerine geçmeye çalışan mülteci girişindeki azalmaya neden olarak hava şartları ile Balkan ülkelerinin sadece savaş halindeki ülkelerden gelen bireylerin geçişine izin vermesi gösteriliyor.

Federal Polis Teşkilatı (Bundespolizei) sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Kasım ayı boyunca ülkeye giriş yapan mülteci sayısının 216 bin olduğu duyuruldu.

Sözcü, mültecilerin büyük kısmının Avusturya ile sınırı bulunan Bavyera eyaletine geldiğini de kaydetti.

Polis sözcüsüne göre, hafta sonunda toplamda 5 bin 786 mültecinin ülkeye giriş yaptığı tespit edilirken, bunlardan 4 bin 208’i Bavyera eyaletinden ülkeye girdi.

Aynı açıklamaya göre, yaz aylarından itibaren günlük 10 bini aşkın girişin yapıldığı Almanya’ya Kasım ayı başlarında günlük 8 bin rakamına ulaşılmıştı. Ancak bu sayı son günlerde 2 bin ile 6 bin arasına geriledi.

Almanya’ya gelen mültecilerin büyük bir kısmının iltica başvurusu yapmadığı biliniyor. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından açıklanan iltica başvuruları sayıları ile polisin açıkladığı rakamlar arasında ciddi bir uçurum bulunuyor.

BAMF’ye göre Ekim ayı sonuna kadar 362 bin olan toplam iltica başvurusu yapılırken, bunların sadece 172 bin kadarı mülteci göçünün rekora ulaştığı temmuz ve ekim ayları arasında yapıldı.

Ancak aynı dönemde ülkeye giriş yapan mültecilerin sayısının günlük 8 ila 10 bin arasında olduğu açıklanmıştı.

Öte yandan ülkeye giriş yapan mültecilerin sayısının azalmasında kış şartları ile birlikte birçok ülkenin Balkanlar üzerinden gelen mültecilere sınırlama getirmesi etkili oldu.

Makedonya hükümetinin aldığı kararla son 10 günden bu yana sadece Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen mültecilerin geçişine müsade ediliyor.

Benzer şekilde Macaristan’ın sınırlarını kapatması ardından, AB üyesi olmayan Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Karadağ ve Bosna-Hersek gibi ülkelerden mültecilerin girişi de zorlaştı.

Balkanlardan gelen mültecilerin transit geçiş için kullandığı AB üyesi Slovenya’da da hükümet sadece Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen bireylerin ülkeye girişine izin verme kararı almıştı. (ANF)