Almanya, IŞİD'le mücadele kapsamında İncirlik Üssü’nde konuşlandırılan Alman askeri birliğinin görev süresini 2017 sonuna kadar uzattı.

IŞİD'le mücadelede Almanya’nın katkısını arttıran ve askeri birliklerin görev süresini 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatan tezkere, Federal Meclis’te yapılan oylamada kabul edildi. 586 milletvekilinin katıldığı oylamada 139 milletvekili red, 445 milletvekili ise kabul oyu kullandı.

Oylamada 2 milletvekili ise çekimser kaldı. Federal Meclis’te yapılan oylamayla kabul edilen tezkere, İncirlik’te görev yapan ve uluslararası koalisyona Tornado keşif uçakları ve bir yakıt uçakla destek veren Alman askeri birliğinin görev süresini uzatıyor.

Tezkere ile ayrıca, Alman askerlerinin NATO komutasında bulunan AWACS tipi erken uyarı uçaklarında da görevlendirilmesi öngörülüyor.

Almanya, IŞİD'le mücadele kapsamında Akdeniz’de görev yapan koalisyon gemilerine güvenlik desteği sağlamak amacıyla da bazı donanma unsurlarını bölgeye göndermeyi planlıyor.

Tezkerede, görev yapacak askeri personel için üst sınır, bin 200 olarak belirlendi. Tezkere metninde, IŞİD'in dünya barışı ve uluslararası güvenlik için bir tehdit oluşturduğu, bu nedenle Almanya'nın Fransa, Irak ve "uluslararası koalisyonu" IŞİD'e karşı mücadelede desteklemek istediği ifade edildi.

'İNCİRLİK DIŞINDA ALTERNATİF ARANACAK'

Metinde, BM kararları doğrultusunda Almanya'nın, müttefik ülkelerle birlikte 2014 yılının Eylül ayından bu yana IŞİD'e karşı mücadeleye katkı sağladığı hatırlatıldı.

Son dönemde Fransa, Belçika, Türkiye ve Almanya'da düzenlenen terör saldırılarının, IŞİD tehdidinin sürdüğünü gösterdiği ifade edildi. Tezkere metninde, uzatılacak misyon için 133 milyon 600 bin euroluk ek bütçe öngörüldüğü bildirildi.

Öte yandan, Federal Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından tezkereye ilişkin hazırlanan tavsiye kararında, Alman milletvekillerinin İncirlik’te görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesindeki sorunların çözümü için hükümetin gerekli girişimleri yapacağı belirtildi.

Hükümetin, Alman askerlerinin konuşlandırılabileceği İncirlik dışında alternatif üsler olup olmadığı konusunda da bir inceleme yapacağı ve Meclis’i bilgilendireceği bildirildi.