Almanya’da başta Türkiyeliler olmak üzere dil sorunu yaşayan çok sayıda göçmen var. Hannover’de açılan bir psikoloji kliniği özellikle göçmenlere yönelik hizmet veriyor.

1992 yılında Almanya'da doğup büyümüş bir Türkiyeli ile evlendirilip Hannover'e gelen Ayşe, “Eğer köyümde kalsaydım asla depresyona girmezdim“ diyor. Gerçek adını vermek istemeyen Ayşe görücü usulüyle evlendirilmiş. Şimdi 40 yaşında ve memleketini çok özlediğini söylüyor.

Ayşe'nin hayatı mücadeleyle geçmiş. Eşinin ailesinin bitmek bilmeyen istekleri, boşanma, yalnızlık ve şimdi de tek başına çocuk yetiştirme zorunluluğu…

Araştırmalara göre, göçmenler, Almanlardan iki kat daha fazla psikolojik rahatsızlığa yakalanıyor. Bonn Üniversite Kliniği'nden Prof. Wolfgang Maier, “Kliniklerde çevirmene ve entegrasyon görevlilerine ihtiyaç duyuyoruz“ diyor.

Maier, hasta göçmenler için daha iyi tedavi imkânı sağlamanın sadece insanî değil ekonomik açıdan da bir gereklilik olduğunu kaydediyor. Maier, gerekçesini şöyle açıklıyor: “İyi tedavi edilmeyen psikolojik rahatsızlıklar kronikleşiyor ve sürekli iş görememeye yol açabiliyor.“

EN ÇOK KADINLAR ACI ÇEKİYOR

Almanya'da göçmenlerin anadilinde hizmet veren çok az sayıda klinik var. Wahrendorf özel kliniği, bu alanda öncü. İki yıl önce Hannover'de açılan 40 yataklı merkezde, özellikle yaşları 20 ila 65 yaşlarındaki Rus ve Türk hastalar tedavi ediliyor. Klinik Alman hasta da kabul ediyor. Terapist ve doktorların hepsi Türk ve Rus.

Doktor Özge Pekdoğan, ana dilinde sorunları hakkında daha rahat konuşabildiğini ve göçmenlere daha geniş hizmetler sunulması gerektiğini söylüyor. Almanya'da 15,7 milyon göçmen yaşıyor. Her beş Alman vatandaşından biri göçmen asıllı.

Psikolog Semra Sgarra Türk kökenli göçmenler arasında özellikle kadınların daha sık rahatsızlandığını belirtiyor. Özellikle görücü usulüyle evlenmenin getirdiği sorunlara dikkat çeken Sgarra, gençler için de iki kültür arasında kalmanın sorun teşkil ettiğini ve kimlik krizinin çıktığını söylüyor.

Ve tekrar Ayşe'ye dönelim. Artık Alman pasaportuna sahip olan Ayşe görünüşü ve dil sorunu nedeniyle hâlâ bir yabancı muamelesi gördüğünü söylüyor ve ekliyor: “Tatil için Türkiye'deki köyüme gittiğimde de bana yabancı gözüyle bakılıyor."

© Deutsche Welle Türkçe