Köln Eyalet Mahkemesi, sünneti hukuka aykırı ve ceza gerektiren bir eylem olarak tanımladı. Mahkeme tarafından verilen bir hükümde dinî amaçlı sünnet yasaya aykırı bir vücut yaralama eylemi olarak nitelendirildi.

 

Köln Eyalet Mahkemesi'nde salı günü görülen davada Müslüman bir çocuğu sünnet eden bir doktor yargılandı. Kölnlü doktor ailesinin isteği üzerine 4 yaşında bir Müslüman çocuğu sünnet etmiş, olaydan iki gün sonra çocuk kanama nedeniyle acile kaldırılmıştı. Köln Savcılığı olaydan bu şekilde haberdar olmuş ve doktora karşı dava açmıştı.

 

Mahkeme, doktor ile ilgili verdiği hükümde doktorun suçsuzluğuna hükmetti. Ancak karara gerekçe olarak doktorun içine girdiği eylemin hukuka uygun olduğunu sanması ve ceza gerektirdiğinden haberdar olmaması gösterildi. Gerekçeli kararda ayrıca şimdiye kadar belirsiz hukukî durum sebebiyle doktorun bu yöndeki ifadelerinin inandırıcı olduğu kaydedildi.

 

Bununla birlikte eyalet mahkemesi tarafından verilen hükümde Müslümanlar ve Yahudiler tarafından dinî çerçevede tatbik edilen sünnet eyleminin yaralamaya girdiği ve ceza gerektirdiği belirtildi. Mahkeme, çocukların kendi kaderini kendilerinin tayin etmesi hakkının dinî özgürlükten daha ağır geldiğine hükmetti. Tıbbî gerekçelerle yapılan sünnetler ise bu durumun dışında tutuldu.

 

Mahkemenin verdiği karara tepkiler gecikmedi. Almanya Yahudiler Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada mahkemenin kararı eleştirilerek bunun “dinî toplulukların kendi kaderini kendilerinin tayin etmesi hakkına eşi benzeri olmayan, çarpıcı bir saldırı olduğu“ kaydedildi.

 

‘BAĞLAYICI DEĞİL'

Passau Üniversitesi öğretim görevlilerinden ceza hukuku uzmanı Prof. Holm Putzke, kararın diğer mahkemeler için bağlayıcı olmadığını ancak bir işaret olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

 

Yargılanan Kölnlü doktorun serbest bırakıldığı için şanslı olduğunu söyleyen Putzke, mahkemenin kararıyla birlikte artık hiçbir doktorun sünnet yapmanın yasak olduğunu bilmediğini iddia edemeyeceğini belirtti.

 

© Deutsche Welle Türkçe