Almanya'da aşırı sağcı şiddetin kurbanlarını anmak amacıyla bir devlet töreni düzenleniyor. Öldürülen Türklerin çocukları Nazım Hikmet'in dizeleriyle birlik mesajları verecek.

 

Geçen hafta istifasını bildiren eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un girişimi ile düzenlenen törende 2000-2007 yılları arasında "Nasyonal Sosyalist Yeraltıadlı Neonazi terör hücresi tarafından öldürülen 8 Türk, 1 Yunan göçmen ve Alman kadın polis memuru anılacak. Tören, 23 Şubat perşembe günü Berlin’in Gendarmenmark Konser Salonu’nda yapılacak. Anma töreninde ayrıca, Köln’ün Keupt Sokağı’nda Türklere yönelik bombalı saldırının ve daha önceki yıllarda aşırı sağcı şiddetin kurbanları anılacak.

 

Anma törenine, devlet zirvesinden isimlerin yanı sıra, öldürülenlerin yakınları, eyalet ve kilise temsilcileri, ırkçı şiddete karşı mücadele veren çeşitli örgüt ve dernekler ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu’ndan da bir heyet katılacak. Törene toplam bin 200'e yakın kişinin katılması bekleniyor. Halihazırda cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürüten Eyalet Temsilcileri Meclisi Başkanı Horst Seehofer'in yeni sıra, yeni cumhurbaşkanı adayı Joachim Gauck da katılacak.

 

Irkçılığa karşı Nazım'ın dizeleri

Törende, devlet zirvesinden konuşma yapacak isim Christian Wulff olacaktı. Ancak görevinden ayrılması nedeniyle konuşma, Başbakan Angela Merkel tarafından yapılacak. Ayrıca öldürülen Türklerin çocukları Semiya Şimşek ve Gamze Kubaşık da birer konuşma yapacak. Şimşek ve Kubaşık, Nazım Hikmet’in "Davet" şiirini hem Almanca hem de Türkçe okuyacak ve "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine“ dizeleriyle birlik ve beraberlik mesajları verecek.

 

Anma töreninde ayrıca Cemal Reşit Rey ve Johann Sebastian Bach’ın eserleri Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi Senfoni Orkestrası tarafından icra edilecek. Alman oyuncu Iris Berben ile Türk kökenli meslektaşı Erol Sander de kısa dizeler okuyacak.

 

2011 yılının Kasım ayında, yıllardır işlenen cinayetlerin Neonaziler tarafından işlendiğinin ortaya çıkması, Almanya’da büyük infial ve şaşkınlık yaratmıştı. Irkçı şiddetin kurbanları için devlet töreni düzenlenmesi girişimi ise eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un geçen yıl kasım ayında kurban yakınları ile biraraya gelmesinin ardından gündeme gelmişti.

 

© Deutsche Welle Türkçe