BERLİN - Bu aralar Almanya’da Sol Parti’nin hemen hemen yaptığı her hareketle gündemde. 85. doğum gününü vesilesiyle Küba devriminin lideri Fidel Castro’ya kutlama kartı gönderen Sol Parti yöneticilerine başta Hıristiyan demokratlar olmak üzere diğer partilerin politikacıları eleştiriye tuttu

Alman komünist hareketinin kurucusu Rosa Luxemburg’un öldürülüşünün yıldönümünde “Komünizme giden yol” makalesiyle sert eleştirilere hedef olan Sol Parti Eşbaşkanı Gesine Lötzsch, bu kez Kübalı lider Fidel Castro’ya gönderdiği doğum günü mesajıyla gündemde. Fakat bu kez mesajın altında partinin diğer başkanı Klaus Ernst’in de imzası var.

Castro’nun 85. doğum günü vesilesiyle her iki başkanın gönderdiği mesajda “Mücadele dolu ve başarılı hayat geçirdiniz, doğum gününüzü en içten duygularla kutlarız” dilekleri yer aldı. Küba’nın Berlin büyükelçiliğinin internet sitesinde yayınladığı mektuba diğer partiler sert tepki gösterdi.

Mesaja ilişkin Bild gazetesine konuşan Federal Meclis İnsan Haklarından Sorumlu Üyesi FDP’li politikacı Markus Löning “Sol Parti özgürlükten ne kadar anladığını bir kez daha gösterdi” dedi. En sert açıklama ise koalisyon hükümetinin büyük ortağı CDU’dan geldi. CDU’nun insan hakları uzmanı Erika Steinbach “İnanılmaz ve utanç verici bir mektup. Mecliste demokrasi karşıtları var” şeklinde konuştu.

Eleştirilere yanıt ise partinin meclisteki grup başkanı Gregor Gysi’den geldi. Castro’nun ülkesini bağımsızlığa kavuşturduğunu söyleyen Gysi “Ayrıca ülkesindeki açlıkla da mücadele etti, bütün Latin Amerika’ya örnek olan bir eğitim ve sağlık sistemi kurdu. Onun başarılarını görmezden gelemeyiz” dedi. (ANF)