Almanya’da her yıl yüzbinlerce insan elektrik borçlarını ödeyemediği için karanlıkta kalıyor. Ülkede, ‘enerji yoksulluğu’ terimi de siyasi ve sosyal yaşam sözlüğüne girmiş durumda.

Alman Sol Parti (Die Linke) tarafından verilen bir soru önergesine verilen cevaba göre, enerji alanında faaliyet gösteren şirketler 2012 yılında 321 bin 500 abonenin elektriklerini borçlarını ödeyemedikleri gerekçesiyle kesti. Soru önergesine Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen yanıta göre, 2011 yılında bu sayı 312 bin 500 idi ve 9 binlik bir artış göstermiş oldu.

Elektrik kesintilerine yol açan nedenlerden biri olarak da, yenilenebilir enerji üretiminin hızlı bir biçimde artmasıyla ortaya çıkan zamlar gösteriliyor. Die Welt gazetesine konuşan Die Linke Meclis Grup Başkan Yardımcısı Caren Lay, “Ailelerin sırf bir kaç euro yüzünden karanlıkta kalmaları orantısız bir durumdur. Özel hanelere yönelik elektirik kesintileri yasayla yasaklanmalıdır” diyerek, duruma tepki gösterdi.

Caren Lay, maddi durumu kötü olan ailelerin enerji borçlarına yardım etmek amacıyla bir fon kurulması gerektiğinin de altını çizdi.

ENERJİ YOKSULLUĞU ARTIYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyal Birlik (SoVD) adlı sivil toplum kuruluşu Başkanı Adolf Bauer ise, “Rakamlar enerji yoksulluğunun arttığını gösteriyor” derken, yoksul aileler için ‘sosyal tarife’ denilen ucuz enerji tarifesinin hayata geçirilmesinden yana olduklarını kaydetti. Bauer, bu tarifelerin soruna çözüm olmaması durumunda ise, elektrik giderlerini karşılamak için zor durumdaki bireylere devlet yardımı yapılmasının da zorunlu olduğuna dikkat çekti.

BAKANLIĞA GÖRE ‘HER ŞEY YOLUNDA’

Hükümet ise, mevcut devlet politikalarının enerji sorunu yaşayan bireyler için yeterli olduğu görüşünde. Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Uwe Beckmeyer, işsizlere yönelik sosyal yardımların elektrik ve gaz gibi enerji giderlerini de kapsayacak şekilde düzenlendiğini kaydetti. Ancak Müsteşar, ülkedeki 321 bin ailenin neden elektriksiz kaldığına değinmedi.

Hristiyan Birlik partileri CDU-CSU ve SPD’den oluşan hükümetin koalisyon sözleşmesinde de ‘elektrik ve gaz kesintilerine karşı daha iyi koruma sağlayacak düzenlemelerden’ bahsediliyor. Hükümetin en dikkat çeken, ancak başarısız olması muhtemel önerisi ise ön ödeme yapma yoluyla bireylerin daha fazla enerji tasarrufu yapma hedefi oldu. (ANF)