Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu bakanlığa çağırdı. Misilleme olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'ün bakanlığa çağırdı.

Gezi Parkı protestolarına polisin sert müdahalesi ve Türk siyasetçilerin son günlerde Almanya'ya yönelttiği eleştiriler Berlin'in tepkisine neden oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westewelle’nin Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu Türkiye saati ile 14.30'da bakanlığa çağırmasının nedeni olarak, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel hakkındaki son açıklamaları gösteriliyor.

Ukrayna’da resmi ziyarette bulunan Westerwelle’nin Karslıoğlu’nu bizzat kabul etmeyeceği belirtiliyor.

Başbakan Angela Merkel İstanbul’daki polis müdahalesi ile ilgili olarak "Açık konuşmalıyım ki yaşananlar karşısında birçok insan gibi ben de dehşete düştüm" demişti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da bu açıklama üzerine “Sayın Merkel kendi seçimine bir malzeme arıyorsa bu malzeme Türkiye olmamalıdır. Daha önce de bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy’nin sonu pek hayırlı olmadı” ifadelerini kullanmıştı.

ALMANYA'YA JET KARŞILIK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'ün bakanlığa çağrılarak, Almanya'da yapılan bazı açıklamalardan Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığın iletileceğini söyledi.

Davutoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 28. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Ukrayna'nın Odessa kentinde, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasıyla ilgili soruları yanıtladı.

Davutoğlu, Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu ile telefonda görüştüğünü belirterek, “Dün kendisine bir davet iletildi. Gitmeden önce de görüşmüştüm. Bazı görüşler kendisine ifade edilmiştir. Büyükelçimiz de perspektifimizi yansıtacak şekilde cevaplar verdi” dedi.

Ayrıca biz de Almanya'da söz konusu olan bazı açıklamalardan büyük rahatsızlık duyuyoruz diyen Davutoğlu, Almanya'dan gelen bazı açıklamalar dışında Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Pohl'ün de bugün yaptığı bazı açıklamalar olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

Bu konuda bizim görüşlerimizi ifade etmek ve bu açıklamalarla ilgili tutumumuzu da kendilerine iletmek üzere Alman Büyükelçi de Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımıza biraz önce talimat verdim. Müsteşarımız da Alman Büyükelçi ile bu konuları, Türkiye'yi rahatsız eden bazı açıklamalarla ilgili konuları paylaşacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Alman Büyükelçi Pohl Ankara dışında bulunduğu için Dışişleri Bakanlığı'na Büyükelçilikte Pohl'den sonra en yetkili diplomatın gitmesi bekleniyor.