Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Berlin'deki kongresinde yeni yönetimini seçerek hedefini iktidar olarak belirledi. Kongrede Türkiye kökenli politikacı Aydan Özoğuz da genel başkan yardımcılığına seçildi.

 

Almanya'da ana muhalefeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Berlin'deki kongresinde hem yeni programını hem de yeni parti yönetimini belirledi. Ancak partinin zirvesinde değişiklik olmadı.

 

Sigmar Gabriel parti delegelerinin yüzde 91,6'sının oyuyla genel başkanlık görevine yeniden seçildi. Gabriel, 2 yıl önceki kongrede yüzde 94,2 oranında oy alarak genel başkan olmuştu.

 

Sosyal Demokrat Parti'nin beş genel başkan yardımcısından biri olarak da delegelerden aldığı yüzde 86,8'lik oyla Türk kökenli milletvekili Aydan Özoğuz seçildi.

 

Hamburg milletvekili Özoğuz'un yanı sıra diğer dört genel başkan yardımcıları Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft, Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz, Mecklenburg Vorpommern Eyaleti Sosyal İşler Bakanı Manuela Schwesig ve Berlin'e hükümet eden Belediye Başkanı Klaus Wowereit oldu.

 

PARTİ YÖNETİMİNDEKİ İLK GÖÇMEN

 

Özoğuz, Sosyal Demokrat Parti'nin yönetimine seçilen ilk göçmen kökenli politikacı. Parti içinde geçerli yeni göçmen kotası çerçevesinde yönetim kurullarının yüzde 15'inin de göçmenlerden oluşması gerekiyor.

Parti kongresinde yaptığı konuşmada "Belki beni, biraz da göç ülkesi Almanya'yı temsil ettiğim için seçiyorsunuz" diyen Özoğuz, göçmen kotası sayesinde bu göreve seçildiği imajına kendine güvenen bir tavırla karşı koyuyor.

 

Kökenini hiçbir zaman inkar etmediğini ifade eden Özoğuz, "Ben Alman'ım, ama doğduğumdan itibaren değil" dedi. Almanca'nın ilk dili olduğunu, ancak anadili olmadığını belirten Özoğuz, Almanya'daki aşırı sağ sorununa da değindi.

 

1967 yılında Hamburg'da doğan Özoğuz, 90'lı yıllardaki Solingen ve Mölln facialarının kendisinde derin izler bıraktığını belirterek, "Çocuklara acil durumda evi yangın merdivenlerinden nasıl terk edebileceklerini öğretirdik. Bugün göçmen kökenlilere yönelik Neonazi cinayetleri eski yaraları deşiyor" diye konuştu. Özoğuz, Almanya'nın gerçek bir göç toplumu haline gelmesini istediğini de sözlerine ekledi.

 

HEDEF İKTİDAR

 

Kongrede iktidar hedefiyle yeni programını da belirleyen Sosyal Demokrat Parti, 2013'ün sonbaharında yapılacak seçimlere iddialı girmek istiyor.

 

Yeşiller'le yapacakları bir koalisyonla iktidara aday olduklarını belirten SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, "148 yaşındaki bir parti bir kez daha koalisyonun küçük ortağı olamaz" diyerek büyük koalisyon seçeneğini devre dışı bıraktıklarına işaret etti.

 

Gabriel, "İnsanların yaşam koşullarını iyileştirmek istediğimiz için iki yıl içinde yeniden iktidara gelmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

© Deutsche Welle Türkçe / AFP/dpa/DW, HK/BK