Almanya 22 Eylül’de federal seçimlere hazırlanıyor. Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun önde göründüğü seçimlerde Sol Parti (Die Linke) programının özetini Kürtçe de hazırlayarak dikkat çekti.

Göçmen hakları konusundaki olumlu tutumuyla bilinen Sol Parti, 22 Eylül seçimleri için Kürt seçimlere ana dillerinde seslenen tek parti oldu. Sol Parti "Sosyal adaletin bir şansı olması için, dayanışma politikası için 10 öneri" başlığıyla Kürtçe bir çağrı yaptı.

Almanya'da seçime tam bir ay kala partiler seçim çalışmalarını hızlandırıyor. Ülkede yaşayan milyonlarca göçmen "oy deposu" olarak görülüyor. Zira seçmen pastasının yüzde 19,5'ini Alman vatandaşlığına geçmiş göçmen kökenliler oluşturuyor. Bu da yaklaşık 6 milyon oya tekabül ediyor.

2013 seçimlerinde göçmen kökenli seçmen sayısı kadar, göçmen kökenli aday sayısı da bir hayli fazla. Yeşiller Partisi 23, SPD ve Sol Parti 20, FDP 10 ve başbakan Merkel'in partisi CDU 8 göçmen adayla 22 Eylül günü sandık başına gidiyor. Toplamda ise 620 sandalyeli federal meclis için 98 göçmen aday var.

CDU VE YEŞİLLER 'SADECE ALMANCA' DEDİ

Sol Parti Kürtçenin yanı sıra Türkçe, Arapça, Roman, İbrani, Sırpça ve Polence de seçmenlere seslendi. Hükümet partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Yeşiller Partisi seçim programını sadece Almanca yayınlamaktan yana olurken, ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) Türkçe, Arapça, İngilizce ile diğer Avrupa dillerini de tercih etti.

Merkel hükümetinin küçük ortağı Hür Demokratlar Partisi (FDP) ülkede sayıları çok az konuşulan Fince ve İsveçce de seçim programını yayınlanması dikkat çekerken, Sol Parti'nin "Sosyal adaletin bir şansı olması için, dayanışma politikası için 10 öneri" başlıklı Kürtçe seçim programında Kürt seçmenlere şu çağrı yapıldı:

"Toplumun nereye gideceği konusunda sizler karar vermek istiyor musunuz? O zaman 22 Eylül günü genel seçimlerde mutlaka oy kullanmaya gidin. Sol Parti ile birlikte sosyal devletin budanmasına ve devletin herkesi izlemesi hastalığına karşı tavır alın. Tercihinizi dayanışma içinde bir Avrupa'da barışçıl bir ülke için kullanın." (PERWER YAŞ - BERLİN / ANF)