Almanya'nın en büyük eyaleti olan 18 milyon nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya'daki seçimde kazanan, Başbakan Angela Merkel ve partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) oldu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise küçük bir farkla ikinci sırada yer aldı.

Kuzey Ren Vestfalya'daki seçimlerde çıkan oy oranları, doğrudan genel seçimleri de etkilemesiyle biliniyor. Kuzey Ren Vestfalya parlamento seçimlerine ilişkin elde edilen ilk sonuçlara göre Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) seçimi kazandı.

Kamu televizyon kanalları ARD ve ZDF, Hristiyan Demokrat Birlik'in oyların yüzde 34,3'ünü alarak seçimlerden birinci parti olarak çıktığını duyurdu. CDU'nun liste başı adayı, parti Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet'ti.

HANNELORE KRAFT İSTİFA ETTİ

Deutsche Welle'nin haberine göre eyalette Yeşiller partisi ile koalisyonda bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 8,5 puan oy kaybederek, ilk sonuçlara göre yüzde 30,6 ile ikinci sırada yer aldı. 2012 yılında yapılan seçimlerde SPD'nin oy oranı yüzde 39,1'di.

SPD'nin liste başı adayı Hannelore Kraft, 2010'dan beri Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı olarak görev yapıyordu. Sosyal Demokratların uğradığı oy kaybının sorumluluğunu üstlenen Kraft, partisinin genel başkan yardımcılığından ve eyalet teşkilat başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.

AFD İLK KEZ MECLİSE GİRDİ

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki seçimlerde üçüncü sırada, oyların yüzde 12'sini alan Hür Demokrat Parti (FDP) yer aldı. Liberallerin liste başı adayı FDP Genel Başkanı Christian Lindner'di. FDP bu sonuçla, eyalette son 50 yılın en yüksek oy oranını elde etmiş oldu.

Lindner, Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'in Alman milli marşını maçlar söylememesini eleştirerek milli marşı söylemesi gerektiğini açıklamıştı.

Sağ popülist parti Almanya için Alternatif (AfD) ise ilk kez eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. AfD'nin oy oranı ilk sonuçlara göre yüzde 7,5 oldu. AfD böylelikle Almanya'daki 16 eyalet parlamentosundan 13'ünde temsil ediliyor olacak.

Sosyal Demokratlar ile koalisyonda bulunan Yeşiller partisi de 5 puandan fazla oy kaybederek, oyların yüzde 6'sını aldı. Sol Parti de yüzde 5 barajını kılpayı aşarak parlamentoya girmeyi başardı. Sol Parti'nin oy oranı yüzde 5 oldu.