Almanya'nın Köln şehrinde on binlerce kişi ırkçılığa karşı 'Birlikte- Zusammenstehen' inisiyatifinin öncülüğünde biraraya geldi. Üç gün boyunca kültürel, sanatsal ve siyasal içerikli etkinliklerle ve tartışma panelleriyle Almanya’daki ırkçılığın boyutlarına dikkat çekildi. Etkinliğin son günü Almanya Cumhurbaşkanı saldırının düzenlendiği saat 15.50'de, sanatçılar ve etkinliğe katılan 70 bine yakın kişiyle birlikte NSU kurbanları anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

On yıl önce ırkçı NSU örgütünün çivili bombalı saldırısına uğrayan, Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Keup caddesine gelen Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, aşırı sağ tehlikeye ve göçmenlere yönelik ön yargılara dikkati çekti. Gauck bombalı saldırıda yaralanan ve iş yerleri zarar gören esnafı ziyaret etti.

Avrupa Postası’ndan Adil Yigit’in haberine göre, komedyen Fatih Çevikkollu'nun sunumunu yaptığı ve Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters ve çok sayıda resmi düzeyde ismin katıldığı etkinlikte, Türkçe televizyonlarının sevilen yüzü Wilma Elles de Türkçe ve Almanca bir konuşma yaptı. Alman rock sanatçılarından dünyaca tanınan Udo Lindenberg, Peter Maffay, Wolfgang Benecken, Mario Rispo ve Türkiye’den Zülfü Livaneli, Sertap Erener ile Demir Demirkıran değişik sahnelerde yer alarak, izleyenleri şarkılarla hem coşturdular.

22 KİŞİ YARALANMIŞTI

9 Haziran 2004 tarihinde Köln Keup caddesinde bir bisikletin arkasına monta edilmiş bombadan 700'den fazla çivinin şiddetle sağa sola fırlaması sonucu 22 kişi yaralanmış, onlarca işyeri tahrip olmuştu. Saldırı girişiminin failleri "mafya bağlantılı" iddiasıyla soruşturma farklı noktalarda yürütülmüş ve aşırı sağcı ırkçılar senelerce görmezden gelinmişti. Resmi makamlarca bu gerçeklik ilk olarak 2011 yılında kabul edildi. Ve olayın sorumlusu olarak hayatta olan tek üyesi Münih’te birçok ırkçı cinayetten yargılanan NSU örgütü sorumlu tutuldu.

GAUCK: ALMANYA İÇİN ACI BİR UYANIŞ OLDU

Keup Caddesi'nde konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "O gün bedenen ve ruhen yaralananların hislerini paylaşıyoruz. Bizimle, Nürnberg, Hamburg, Münih, Rostock, Dortmund, Kassel ve Heilbronn'da aramızda yaşamış olan insanların yasını tutuyoruz. Eşi görülmemiş bir cinayet serisinin kurbanlarının yasını tutuyoruz" dedi.

Gauck, "Mağdur olan ve yalnız bırakılan, hatta şüpheli olarak muamele görenlerin hissettiklerini hatırlıyoruz. O zamanlar ne kadar çok güvensizlik tohumunun ekilmiş olduğunu hatırlıyoruz. Aşırı sağcı bir çetenin üyeleri 10 yılı aşkın bir süre tanınmadan soygunlar yapıp, cinayetler işleyebildiler ve Keup caddesinde olduğu gibi saldırılar düzenleyebildiler. Yabancı düşmanlığı dürtüsüyle Almanya'da bizim için değerli olan, farklı olanların doğal birlikteliğini açık ve özgürlükçü toplumu tahrip etmeye çalıştılar. Bugün bu birlikteliği, bu açıklığı ve bu özgürlüğü güçlendirmek için birlik oluyoruz. İnsanlık düşmanı fanatikliğin somut olarak cinayet olaylarına dönüşmüş olduğunu görmek zorunda kaldım. Keup bombalı saldırısı Almanya için acı bir uyanıştı."

ADALET BAKANI : UTANIYORUM

Federal Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) ise, Keup Caddesi saldırısının yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “Alman devleti masum insanları yıllardır koruyamadığı için utanıyorum” dedi. Maas, NSU tarafından işlenen cinayetlerin ardından başlatılan soruşturmalardaki eksikliklere dikkat çekerek, “Çok hatalar yapıldı” dedi.