Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanmasına tepki olarak ‘federal hükümetin tavrını sertleştirmesinin ilk sonuçlarını verdiğini’ söyledi.

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinin sorularını yanıtlayan Gabriel, ‘ekonomik baskının etkisini gösterdiğini’ belirtti.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre Alman Dışişleri Bakanlığı, insan hakları savunucusu Peter Steudtner ve bir dizi başka Alman vatandaşının tutuklanması üzerine 20 Temmuz’da Türkiye’ye seyahat uyarısını sertleştirmiş ve Alman şirketlerini Türkiye’de yatırım yapma konusunda uyarmıştı.

‘ŞİRKET LİSTESİ GERİ ÇEKİLDİ’

Gabriel, bu uyarının ardından Türkiye’nin terörü destekledikleri iddiasıyla hazırladığı ve 680 Alman şirketinin yer aldığı listeyi geri çektiğini hatırlattı. Gabriel, ‘konunun Türkiye’de kapsamlı tartışmaya yol açması üzerine Erdoğan’ın Alman şirketlerinin yanlış anlama sonucu listeye alındığını’ açıkladığını söyledi.

Alman şirketlerinin terörü desteklediği iddiası Alman özel sektöründe huzursuzluğa yol açmış ve Gabriel Türkiye’de yatırım yapılmaması tavsiyesinde bulunup, resmi ihracat ve yatırım garantilerinin incelemeye alınacağını duyurmuştu. Türkiye Temmuz sonunda listeyi geri çekmiş ve sorunun ‘iletişim hatasından’ kaynaklandığını açıklamıştı.

‘KÜÇÜK İŞLETMELER MAĞDUR OLDU AMA…’

Gabriel, seyahat uyarılarının sertleştirilmesinin ise sorun yarattığını belirterek, ‘uyarıların öncelikle Alman turistlere hitap eden Türkiye’deki küçük işletmeleri ve otel ve lokantalarda çalışan personeli mağdur ettiğini’ söyledi. Gabriel sözlerini, “Buna rağmen vatandaşlarımızı korumak zorundayız. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanları tutuklatmasına müsamaha edemeyiz” diyerek tamamladı.