Yılın ilk 7 ayında 218 bin iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da hükümet, yıl sonuna kadar yapılacak başvuruların 800 bine ulaşabileceğini açıkladı. Ülke, 438 bin başvurunun yapıldığı 1992 yılını dahi aratacak bir mülteci göçüne hazırlanıyor.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière tarafından dün yapılan açıklamada, Almanya’nın tarihindeki en yüksek mülteci göçüne sahne olabileceği bilgisi verildi. Bakan, yıl sonuna kadar iltica başvurularına ilişkin üst sınır tahminlerinin 800 bin olduğunu söylerken, “Bu hepimiz için büyük bir görev anlamına geliyor” dedi.

Ülkesinin bu denli bir mülteci akınıyla baş edebileceğini de vurgulayan de Maizière, “ülkemiz bir kaç yıl daha yüksek mülteci sayısına göre kendini ayarlamalıdır. Almanya’ya gelen her mülteci değerli, güvenli ve dürüst bir biçimde karşılanmalıdır” diye konuştu. Maizière, mülteci yurtlarına yönelik saldırılara karşı da ‘en sert biçimde’ hareket edeceklerinin altını çizdi.

De Maizière, mültecilerin başvurularının alınması ve barınmaları için 100 ile 150 bin kişilik yurt veya lojmana ihtiyaçları olduğunu kaydederken, aksi halde kış aylarında çadır kentlerin kullanılmak zorunda kalınacağını dile getirdi.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından bugüne kadar yapılan tahminlerde yıl sonuna kadar 450 bin mültecinin gelebileceği belirtiliyordu. Temmuz ayı sonuna kadar 218 bin iltica başvurusu yapılırken, özellikle Ağustos ve sonbahar aylarında büyük bir mülteci göçü bekleniyor.

Almanya tarihinde, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Polonya ve Çekoslovakya’dan göçertilen Almanlar dışında bugüne kadarki en yüksek mülteci sayısına 1992 yılında ulaşılmıştı. 1992’de 438 bini aşkın iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da daha sonraki yıllarda bu sayı giderek azaldı ve 2008 yılında 28 bine kadar düşmüştü.

2009 yılından itibaren artmaya başlayan iltica başvuruları sayısı 2012’de 77 bin, 2013’de 127 bin ve 2014’de ise 202 bine yükselmişti.

İKİ ÜLKE MÜSLÜMAN GÖÇMEN İSTEMİYOR

Slovakya ve Çek Cumhuriyeti, Suriye'de savaştan kaçan ve sadece Hristiyan olan göçmenleri kabul edeceklerini duyurdu.

Avrupa Birliği'nin zorunlu göçmen kotasına karşı çıkan Slovakya ve Çek Cumhuriyeti, ülkeye kabul edecekleri göçmenleri dini kriterlere göre belirleyeceklerini açıkladı.

Slovakya hükümeti, Suriyeli göçmenlerden sadece Hristiyan olanları mülteci olarak kabul etme kararı aldı. Türkiye, İtalya ve Yunanistan'daki kamplarda bulunan 100 Suriyeli göçmeni ülkeye kabul etmeye hazırlanan Slovakya, bu göçmenlerin Müslüman olup olmadıklarını soracak.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ivan Metik, eleştiriler üzerine yaptığı açıklamada, ülkelerinde cami olmadığını, bu nedenle Müslümanların ülkeye uyum sağlamalarının zorlaşacağını ve amaçlarının toplumsal uyumu sağlamak olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu tarafından mülteci akını ile mücadele kapsamında sunulan yeni kota stratejisine göre Slovakya'nın 785 sığınmacıyı kabul etmesi öngörülüyor.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Suriye'den 100 mülteciyi kabul edeceklerini ve bunların Hristiyan ailelerden seçileceğini açıklamıştı. Söz konusu 100 mültecinin 50'nin 2016'da, diğer 50'nin ise 2017'de kabul edileceği bildirildi.

Çek Cumhuriyeti de Suriye'den gelecek 70 mülteciyi kabul edeceklerini ve bunların yardıma muhtaç Hristiyan ailelerin çocuklarından oluşacağını duyurdu. (Kaynak: ANF, Akşam)