Almanya Federal Cumhuriyeti Meclis Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl Lamers, İncirlik Üssü ziyaretlerinin ardından, "İki günde yaptığımız temaslar çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasında güvenlik ve savunma politikaları alanındaki buzların erimesine vesile olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Almanya'nın Ermeni Soykırımı'nı tanıyan kararı sonrası Türkiye Alman vekillerin İncirlik Üssü'nü ziyaretini engellemişti.
 
Karl Lamers ile diğer komisyon üyesi milletvekilleri Agnieszka Brugger, Ingo Gaedechens, Florian Hahn, Rainer Arnold, Karl Heinz Brunner ve Alexander S. Neu yaklaşık 200 Alman askerinin görev yaptığı İncirlik Üssü'nü ziyaret ettikten sonra İzmir'e gelerek basın toplantısı düzenledi.
 
'İKİ TARAFIN DA TALEBİ VAR'
 
Lamers, çok açık ve samimi bir ortamda görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Türk tarafının da bu konuda görüşme ihtiyacında olduğunu, bir araya gelme talebinin de olduğunu hissettik. Yeniden ilişkilerin tekrar iyi bir düzeye gelmesi, görüşmelerin devam etmesi ve temasların yoğunlaşması yönünde her iki tarafın da talebi var" dedi.
 
'MECLİS'İ ZİYARET ETME ŞANSIMIZ OLDU'
 
Görüşmeler sırasında, çok sayıda insanın ölmesine ve yaralanmasına neden olan 15 Temmuz darbe girişimini Alman tarafı olarak kınadıklarını söyleyen Lamers, şöyle konuştu: "Meclisin bombalandığını biliyoruz. Meclis'i de ziyaret etme şansımız oldu, Türk insanının bu gecede neler yaşadığını anlama fırsatımız oldu. Bundan dolayı belki bizim Türk dostlarımızın daha fazla dayanışma beklediğini hissettik, toplantılarda da dile getirdik. 15 Temmuz'dan sonra başta Sayın Şansölye'miz olmak üzere, partiler olmak üzere bu konuda üzüntülerini, taziyelerini dile getirmişlerdi." Türkiye'nin yanında olduklarını ifade eden Lamers, "Şu beklentimiz de var, darbe girişimi ile ilgili olarak ortaya çıkan tabloda yapılacak işlemler hukuki süreç içinde, hukuk devleti kuralına uygun davranılması, bunun dikkate alınmasıdır" diye konuştu.
 
'İNSANİ BİR YÖN ORTAYA ÇIKTI'
 
Savunma Komisyonu ile bir araya geldiklerini, fikirlerini ortaya koyduklarını anlatan Karl Lamers, "İnsani bir yön ortaya çıktı. 22 yıldır Federal Meclis üyesiyim, hiç böyle bir şey hissetmemiştim. Eski ilişkilerin tesis edilmesi yönünde iradesinin olduğunu hissettiler, yani 'ileri bakalım' dediler, biz hem dost hem ortağız. İki ülke olarak da iki ülkenin insanları olarak da" diye konuştu. Hem Türk hem Alman tarafında bir yakınlaşma isteği üzerine Türk komisyonunu Almanya'ya davet ettiklerini kaydeden Lamers, bunun somut ve iyi bir sonuç olduğunu dile getirdi.
 
'ERMENİ YASA TASARISI GÜNDEME GELDİ'
 
Türkiye ile görüşmelerinde kritik ve hassas konular üzerinde durduklarını da dile getiren Karl Lamers, Ermeni yasa tasarısının gündeme geldiğini, bu kararın Federal Meclis'in hakkı olduğunu ilettiklerini söyledi.
 
Lamers, "100 yıl öncesinde olan bir olayla ilgili olarak da bir hakkı olduğunu söyledik. Bu çerçevede Alman tarafı da kendisinin de varsa bu konudaki kabahatini de yüklendiğini ifade etmiştir. Türk tarafı bunun tarihçilere bırakılmasını gerektiğini söyledi. Şu da önemli belki meclis başkanları da bir mektup teatisinde bulunarak bu konudaki ilişkilerin yine iyi bir zemine oturtulmasına fayda sağlayabilir, böyle bir girişimin uygun olduğu da görüşüldü" ifadelerini kullandı.
 
Kahramanmaraş'ta patriotların konuşlandırılmasına da Almanya olarak Suriye'den gelecek tehlikelere karşı Türkiye'nin korunması için önemli katkı sağladıklarını vurgulayan Lamers, Türkiye tarafında yer aldıklarını söyledi. (Kaynak: sputniknews.com)