Birkaç ay önce Suriye'deki rejimin günlerinin sayılı olduğunu açıklayan Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) Esad'ın birliklerinin ilerleme hazırlığında olduğunu duyurdu.

Spiegel Online'nin haberine göre, Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı Gerhard Schindler güvenlik politikalarından sorumlu bir dizi politikacıyla basına kapalı gerçekleştirdiği toplantıda Beşar Esad'a bağlı birliklerin uzun süredir olmadıkları kadar güç kazandığını kaydetti. Habere göre bu gelişme doğrultusunda Esad birliklerinin bu yıl muhaliflere karşı başarılı saldırılar gerçekleştirebileceği tahmin ediliyor.

Gerhard Schindler geçen mart ayında Deutschland Funk radyosunda katıldığı bir söyleşide Esad'ın mağlubiyetinin kaçınılmaz olduğunu ifade etmişti. Schindler bir tarih vermek mümkün olmasa da "Esad rejiminin sonunda mağlup olacağından eminiz" şeklinde konuşmuştu.

Söz konusu tespite, askerî birliklerin gıda ve malzeme tedarikinin çok zayıf olmasını ve ordunun moral kaybetmesini gerekçe göstermişti.

Spiegel Online'nin haberine göre Esad o tarihten bu yana ordular için gerekli silah desteğinin yanı sıra tank ve uçaklar için yakıt temin etmeyi de başardı. Haberde bu sayede birliklerin muhalifleri yenme şansı olmasa da mücadeleyi uzatmasının mümkün olduğu ve hatta kaybedilen bazı bölgeleri geri alabileceği kaydediliyor.

Schindler muhalifleri güçten düşüren başlıca etkenin, kendi aralarında sürdürdükleri iktidar mücadelesi olduğuna da dikkat çekti.

©Deutsche Welle Türkçe