Alman Hakimler Birliği de (DRB) Başkanı Sven Rehbehn, Türkiye yargısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rehbehn, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları için hukuk devleti ilkelerine uygun bir yargı sürecinin artık beklenemeyeceğini savunarak, "Türk yargısında korku atmosferi hakim" dedi.

Aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu altı insan hakları aktivistinin, 5 Temmuz'da Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasının ardından Almanya Türkiye politikasında değişikliğe gideceğini açıklayarak, seyahat uyarılarının sertleştirilmesi ve Alman şirketlerine yönelik Alman devletinin verdiği ihracat ve yatırım garantilerinin gözden geçirilmesi gibi önlemler açıklamıştı.

Türkiye, Dışişleri Bakanı Gabriel'in açıklamalarına "bağımsız Türk yargısına müdahale" suçlamasıyla sert tepki göstermişti.

‘KEYFİYET  KESTİRİLEMEYECEK BİR NOKTAYA GELDİ’

Alman Hakimler Birliği Başkanı Rehbehn, Neue Osnabrücker Zeitung'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşlarına yönelik suçlamaların bağımsız bir şekilde soruşturulabileceğine dair pek bir umut kalmadığını savundu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eleştirilerde bulunan Rehbehn,"Erdoğan rejiminin keyfiyetinin artık kestirilemeyecek noktaya geldiği, hukuk devletine yaraşır etkin bir kontrol sisteminin büyük ölçüde devredışı kaldığını" savundu.

Türkiye'de binlerce hakim ve savcının, Gülen hareketine yakın oldukları iddiasıyla tasfiye edildiği, tutuklandığı ve ekonomik açıdan hayatını idame ettiremeyecek duruma düşürüldüğünü savunan Rebehn, "yerlerine alelacele, dar kapsamlı eğitimle hükümete yakın isimlerin getirildiğini" söyledi.

Tutukluları savunan avukatların da bizzat "teröre yardım" suçlamasıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Rehbehn, "Bu feci ortamda yargıdan hukuk devleti ilkelerine yaraşır, bağımsız kararlar beklenemeyeceğini" ifade etti.

Alman Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 22 Alman vatandaşı gözaltına alındı, 9 kişi de halen tutuklu bulunuyor.

(Kaynak:Deutsche Welle)