Avusturya'da yaşayan Alevi ve Bektaşiler için, Alevi mezarlığı talebinde bulunan Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu (İAGÖ)'nun başvurusu kabul edildi. Böylece Avusturya'da yaşayan Aleviler mezarlıklarına kavuştu. Daha önce de bazı Avrupa ülkelerinde Alevilik dersi okullarda müfredata alınmıştı.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu (İAGÖ), Basın Sözcüsü Ertürk Maral, şimdiye kadar cenazelerinde sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Viyana'da yasayan Aleviler olarak cenazelerimizde sorunlar yaşıyor, defin işlemini yapabilmek için mevcut Sünni İslam cemaatine gidip ölen kişinin İslam mensubu olunduğuna dair belge alıyorduk. Bu belge olmadan İslam mezarlığına defin edilmek mümkün değildi" diye konuştu.

 

AŞURE GÜNÜ ALEVİ ÇOCUKLARI İÇİN RESMİ TATİL

Avusturya'da bir başka ilginç gelişme ise Aşure günün çocuklar için resmi tatil ilan edilmesi oldu. Alevi İslam İnanç Toplumu'nun başvurusunun değerlendiren Avusturya Federal Eğitim Bakanlığı, Avusturya'da yaşayan Alevi çocukları için Muharrem ayının son günü olan Aşure gününü resmi tatil olarak ilan etti.

 

Dünyada ulusal ölçekte tanınan ilk Alevi İnanç kurumunu yasal olarak oluşturduklarını savunan Maral sözlerini şöyle sürdürdü: Artık cenaze defin işlemleri için Sünni İslam cemaatinden belge almamıza gerek kalmadı. Cenazelerimizi kendimiz yıkayabiliyoruz. Yoğun görüşme trafiği sonrası Kurban Bayramı'nın yanı sıra, Aleviler için çok önemli bir gün olan Muharrem matem oruçlarımızın son günü Aşure gününün de Alevi çocuklar için resmi tatil olmasını sağladık. Umarım bu başarılar diğer ülkelerdeki alevi örgütleri için de örnek teşkil eder. (Sabah)