Almanya'da son yıllarda izlenen göçmen karşıtı politikalar çerçevesinde 2007 yılından beri yürürlükte olan aile birleşimi sırasında yeterli düzeyde Almanca bilme şartı, Avrupa Konseyi'nin almış olduğu bir kararla yasalara aykırı olduğu belirtilerek iptal edildi.

Avrupa Adalet Divanı aile birleşiminde aranan dil şartı ile ilgili “Almanya’nın uyguladığı dil sınavının Türkiye ile olan anlaşmalara aykırı“ olduğu yönünde görüş bildirdi. Almanya'da yaşayan eşlerinin yanına gelmek isteyenlere dönük uygulanan “Almanca dil bilgisi şartı” konusunda Avrupa Adalet Divanı raportörü Paolo Mengozzi “Dil şartı, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmalara aykırı” olduğunu  ve aile birleşimindeki dil şartının Türklere uygulanamayacağına hükmetti.

Avrupa Postası’ndan Adil Yiğit’in haberine göre, evlilik yoluyla gerçekleştirilen aile birleşimine engel olarak gösterilen, yeterli derecede Almanca bilme şartı Lüxemburg'daki Avrupa Konseyi'nin yeni kararıyla resmen iptal edildi.

Ayrımcı ve anti-demokratik bir uygulama olarak değerlendirilen kararın, 2007 yılından beri yürürlükte olması daha önce de, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı kararla Hollanda ve Avusturya'da iptal edilmişti. Almanya ise bu karar karşısında sessiz kalarak Almanca bilme şartına devam etmişti.

Hatırlanacağı üzere, 2007 yılından beri yürürlükte olan düzenlemeye göre çeşitli ülkelerden (Türkiye, İran, Afganistan, Rusya vs.) evlilik yoluyla gelen eşlerden temel düzeyde Almanca dilbilgisini bilme ve bunu kanıtlama şartı koşulmaktaydı.

TÜRKİYE'DE BİNLERCE EŞ MAĞDUR EDİLDİ

Almanya’ya evlilik yoluyla gelmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından yeterli derecede Almanca bilmeleri isteniyordu. Bu şartı yerine getirmek için her yıl binlerce insan Türkiye’de Almanca kurslarında giderek, seviye tabi testine tabi tutulmaktaydı. Testi başaramayanlara evlilik yapmasına rağmen aile birleşimi yapmasına izin verilmiyordu.