Suriye'de kimyasal silahların imhası ile görevlendirilen OPCW Başkanı Ahmet Üzümcü, "Bazı depolar muhaliflerin ellerinde." dedi.

OPCW Başkanı Türk diplomat Ahmet Üzümcü, Suriye'deki bazı kimyasal depolara giremediklerini belirterek iki tarafı da ateşkese çağırdı. 

Suriye'de kimyasal silahların imhası ile görevlendirilen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün başkanı Ahmet Üzümcü, BBC'ye yaptığı açıklamada, muhaliflerin denetiminde olan bazı bölgelere girilmesi konusundaki kaygılarını dile getirdi .

ÖDÜL ALDIKTAN SONRA İLK KEZ KONUŞTU

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Ahmet Üzümcü, kurumun Suriye'de yürüttüğü çalışmanın desteklenmesi için hükümete ve muhaliflere çağrısını yineledi. Taraf'ın haberine göre Üzümcü, geçen hafta kuruma verilen Nobel Barış Ödülü'nün de Suriye'deki çalışmaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi. Barış ödülünü aldıktan sonra ilk kez BBC'ye verdiği mülakatta OPCW Başkanı Üzümcü, Suriyeli yetkililerin kendileriyle işbirliği yaptıklarını ve uzmanların çalışmasına yardımcı olduklarını söyledi.

BAZI DEPOLAR MUHALİFLERİN ELİNDE

OPCW ve Birleşmiş Milletler'in 60 kişiden oluşan uzman ve yardımcı personel grubu 1 Ekim'den bu yana Suriye'de. Şam'da üs kuran ekip, ülkede iç savaş devam ederken, kimyasal silahların bulunduğu bölgelere düzenli ziyaretler gerçekleştiriyor.

Hükümet yetkililerinin, uzmanların gitmek istediği her yere ulaşmasını sağladığını belirten Üzümcü, kimyasal silah üretme kapasitesine sahip 20 merkezden beşine ulaşmış olduklarını belirtti. Ancak Üzümcü, Suriye'nin verdiği listedeki bazı depoların muhaliflerin denetimindeki bölgelerde olduğunu vurguladı ve "Bu bölgeler her gün el değiştiriyor; bu nedenle Suriye'deki tüm tarafları bu misyonu desteklemeye, bizimle işbirliğine gitmeye ve işi daha zorlaştırmamaya çağırıyoruz. İşimiz yeterince zor" dedi. Üzümcü ayrıca ekibin kaldığı otelin yanına havan topları düştüğünü ve gittikleri yerlerde karşılıklı ateş açıldığını anlattı.

"NOBEL MORALİMİZİ YÜKSELTTİ"

Üzümcü, OPCW ekiplerinin kimyasal silahları imha edebilmesi için geçen hafta Suriye'de ateşkese gidilmesi çağrısında bulunmuştu. Çalışmalarının kabul gördüğünün Nobel ödülü ile ifade edilmesinin ekipleri açısından cesaret verici olduğunu belirten Üzümcü, "Bu onlar açısından çok büyük bir moral yükseltici oldu. Olay yerinde çok zor koşullarda çalışıyorlar. Ödül ile, geçmiş 16 yılın çalışması kadar önümüzde duran Suriye'deki çalışma da kabul edilmiş oluyor. Beklentiler de yüksek elbette" diye konuştu.

OPCW HAKKINDA...

Merkezi Hollanda'nın Hague kentinde olan OPCW, 1997'de yürürlüğe giren Kimyasal Silah Anlaşması'nı uygulamak üzere kuruldu. Suriye'de üstlendikleri görevle OPCW ekipleri ilk kez bir aktif savaş ortamında çalışma yürütüyor. 189 ülkenin üye olduğu OPCW'de çalışan 500 kişilik personelin temel görevi, mevcut kimyasal silahları gözetim altında tutmak ve imha etmek. Suriye'deki kimyasal silahlarla ilgili ABD ve Rusya'nın vardığı silahsızlandırma anlaşması, 21 Ağustos'ta Şam'da meydana gelen ve yüzlerce kişinin öldüğü zehirli gaz saldırısının ardından gündeme gelmişti. Daha sonra Suriye Kimyasal Silah Anlaşması'nı imzalayacağını açıklamış, BM de anlaşmanın Suriye açısından yürürlüğe giriş tarihini 14 Ekim olarak belirlemişti. BM kararı, Suriye'deki kimyasal silah üretme teçhizatının 1 Kasım'a, kimyasal silah stoklarının ise 2014 ortasına kadar imha edilmesini öngörüyor.

SURİYE'DE SİLAHLARIN GÖLGESİNDE BAYRAM

Suriye'de iç savaş tüm hızıyla devam ederken Kurban Bayramı için pazarlar kuruldu. Bayram dolayısıyla Akçakale Gümrük Kapısı'nda da Suriyelilerin Türkiye'ye giriş ve çıkışlarında yoğunluk yaşanıyor. (haberler.com)