Filmin galasına, filmin yönetmeni Renny Harlin ve filmde Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi canlandıran ünlü aktör Andy Garcia başta olmak üzere tanınmış yıldızlardan Sharon Stone ve Dean Cain gibi ünlü isimler katıldı.

Filmde rol alan oyuncular Gala öncesi bir basın toplantısı düzenleyerek, Gürcistan ve filmle ilgili duygularını gazetecilerle paylaştı.

Filmin yönetmeni Renny Harlin toplantıdaki konuşmasında, Gürcistan ile ilgili bir film çekmekten büyük gurur duyduğunu bildirdi.

Renny Harlin, ''Ben bağımsızlığını korumaya çalışan küçük bir devlet hakkında bir film çektim ve bundan gurur duyuyorum. Aslında ben Finlandiyalıyım, küçük ve 5 milyon nüfusu olan bu ülke de Rusya ile komşudur. Benim büyükbabam, büyükannem, annem ve babam da savaşı yaşamış insanlardır ve onlar, bugün benim Gürcistan'da olmamdan, size destek vermemden ve ülkenizle ilgili bir film çekmemden gurur duyuyorlar'' şeklinde konuştu.

Gürcistan'ı ikinci vatanı olarak gördüğünü ve tekrar buraya gelmekten mutlu olduğunu belirten Harlin, Gürcü halkının filmi nasıl değerlendireceğini merakla beklediğini kaydetti.

ANDY GARCİA

Andy Garcia da, Küba asıllı olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, Küba'nın da bugün çeşitli sorunlarla mücadele ettiğini ifade ederek, ''Ağustosta 5 gün, savaş karşıtı bir filmdir. Filmde yansıtılanlar aslında birçok ülkede yaşanan olaylardır.'' dedi.

Filmde Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi oynayan Garcia, ''Bu filmde ben, bir dünya vatandaşı olarak kendi tutumumu sergiledim. Benim tutumum şu ki, tüm devletlerde özgürlük sağlanmalı'' şeklinde konuştu.

Gürcistan Cumhurbaşkanını canlandırmanın zor olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Garcia, ''Tabii ki bu tür durumlarda duygular oluyor'' şeklinde cevap verdi.

Bu arada Gürcistan parlamento binasının ve ''Agustos'ta 5 gün'' filmin galasının yapıldığı Rustavelli Sineması'nın bulunduğu Rustavelli Caddesi bugün sabah saatlerinden itibaren bir kez daha trafiğe kapatıldı, caddede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Filmin galasına gelen Andy Garcia, Sharon Stone, Dean Cain gibi ünlü aktörleri görmek için sinemanın önüne toplanan halk, arabadan inerek kırmızı halıda yürüyen Hollywood yıldızlarını, alkışlar ve ''Sizi seviyoruz'' gibi sloganlarla karşıladı.

Rustavelli sineması önünde açılan kırmızı halıdan geçen aktörler, Holllywood yıldızları, halkı selamladıktan sonra, filmin afişi önünde gazetecilere de samimi pozlar verdi.

Filmin galasına Mihail Saakaşvili'nin Hollandalı eşi Sandra Roelofs ve oğlu Eduard Saakaşvili, Parlamento başkanı David Bakradze ile eşi başta olmak üzere Gürcistan'ın üst düzey yöneticileri, sanatçıları ve birçok davetli katıldı.

''Ağustos'ta 5 Gün'', galadan sonra Gürcistan'daki tüm sinema salonlarında gösterime girdi.

 Cumhuriyet