Uluslararası Af Örgütü, Amerikan güçlerinin Afganistan'da her hangi bir yargılamaya konu olmadan ve ailelerin zararlarını tazmin etmeden binlerce sivili öldürdüğü tepkisinde bulundu.

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesine bir kaç ay kalırken bir rapor yayınlayan Af Örgütü, Amerikan adalet sisteminin Afganistan'da siviller öldüren askeri birlikler için cezasızlık kültürünü çimentolayan derin başarısızlığına ilişkin kanıtlar topladıklarını bildirdi. Amerika, Taliban rejiminin devrildiği 2001 yılı sonundan beri Afganistan'da güç bulunduruyor.

ANF’nin haberine göre Af Örgütü, BM raporları dahil bir çok kaynaktan hareketle  "2001 yılından beri binlerce sivil öldü" dedi.  Örgüt, tıpkı BM gibi, Afganistan savaşında sivillerin büyük çoğunluğunun yerel silahlı gruplar, Talibanlar ve diğerleri tarafından öldürüldüğünü söylüyor.

Rapora göre Af Örgütü, sivil ölümlere yol açan 16 bombardımana ilişkin birinci elden 125 Afgan ile görüşürken, 2007'den bu yana 100 dolayında diğer bombardımanlara ilişkin de bilgi topladı.

Af Örgütü, "Karanlıkta bırakılanlar" (Left in the dark) başlıklı raporunda "Sivillerin Amerikan güçleri tarafından öldürüldüğü ve bu yönlü inandırıcı belgelerin olduğu her olay sonrasında, Amerikalıların şüphelilerin adalet önüne çıkarılmasını güvenceye alması gerekiyor" dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, raporu selamlayarak, Sarayı'nda kabul ettiği Af Örgütü temsilcilerine "Afganistan ile ABD arasında temel anlaşmazlık nedeni üzerinde yoğunlaşmanız beni çok memnun etti. Birlikte buna son verebiliriz" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı da rapora ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık, askerlerinin sivil kurbanların yaşanmaması için çok uzağa gittiğini, yasadışı eylemlerin sorumlularına karşı soruşturma ve kovuşturma yürütüldüğünü belirtti.

NATO'nun Afganistan misyonu, BM raporlarını hatırlatırken, Afganistan savaşında kurbanların sadece yüzde 1'inin yabancı güçlere mal edildiğini, yüzde 90'ından isyancıların sorumlu tutulduğunu söyleyerek yaşanan sivil ölümleri gerekçelendirmeye çalıştı.

30 bini Amerikalı olmak üzere 45 bine yakın yabancı asker mevcut durumda Afganistan'da bulunuyor. 2012'de bu sayı 150 bine kadar çıkarılmıştı. ABD, Afgan hükümeti ile bir anlaşma sağlanması halinde, yıl sonuna kadar tamamlanması gereken geri çekilme ardından, sadece 10 bin asker bırakacaklarını söylüyor.