Rusya tarafından Abhazya’nın işgali ile ilgili Kuzey Kafkasyalılar da konuşmaya başladılar.

Kabardo-Balkarya'da “Khase” hareketi yöneticisi İbrahim Yaganov, 1992-1993 çatışmalarında Gürcistan karşısında Abhazya tarafında çatışmalara katılmış, Kuzey Kafkasyalı paralı askerlerden oluşmuş “Kabardo” bölüğünü yönetmişti . Bu “katkı”sı için “Abhazya Kahramanı” ünvanı da verilmişti. Bugün ise Abhazya’nın Rusya tarafından işgal edildiğini açıklıyor.

Yaganov, bunun en açık delili olarak bugün Abhazya’nın her noktasında Rus askerinin bulunmasını gösteriyor. “Savunma Bakanlığında, her makamı Rus rütbeliler tutmuş durumda, Abhazya’nın her karışında Rus ordusu bulunmakta. Bu artık yardım değil, işgaldir. Rus askerlerinin bu kadar büyük sayıda bulunması Abhazya Cumhuriyetinin Bağımsızlık statüsünü ortadan kaldırmaktadır.” diyor ve “eğer bir kez bile Abhazya yönetiminin Moskova’nın verdiği görevlere hayır demesi halinde Abhazya’da konuşlanan Rus üslerinin direk Abhazlara karşı kullanılacağını” ekliyor.

Bu ortamda Yaganov, Abhaz askeri birliklerinin tam bir dejenere halde olduğunu belirtiyor ve ekliyor “o kadar moral seviyeleri düşük ki artık yoklar da denilebilir. Askeri konular dışında politik ortam da tamamen monopolize edilmiş durumdadır. Abhazya’da hiçbir toplantı Rusya elçisinin katılımı olmadan yapılmıyor. Ekonomide de durum aynı şekilde gelişmektedir” diyor Yaganov.

İbrahim’in verdiği bilgiye göre Ruslar, devlet sınırının Olimpik Oyunların merkezinden uzak olmasını istedikleri için Miuseri çevresinde sınırı 40 km kadar içeri çekmeyi ve orada bir terminal inşa etmeyi denediler. Yaganov, sonuç olarak Abhazya’nın da Kremlin tarafından Kuzey Kafkas cumhuriyetlerinde olduğu gibi işgali yaşadığını düşünüyor.

Söylediğine göre, bu hoşnutsuzluk içerisinde Sergey Bağapş, Türkiye’de Abhazya diasporası aracılığıyla Türkiye Cumhuriyetinden yardım istemeyi denedi fakat bu denemesinden bir sonuç görülmedi.

Kaynak: Tea İnasaridze / Presa.ge