Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş (62) akciğer ameliyatından sonra Moskova’da yaşamını yitirdi. Abhazya diasporası ile ilişkilerin gelişimi için Türkiye’ye nisan ayında bir ziyaret gerçekleştiren Bagapş, 21 Mayıs’tan itibaren Moskova’da tedavi görüyordu. Abhaz liderin akciğer kanseri olduğu belirtildi.

Akciğer yetmezliğinden Moskova’da hastaneye kaldırılan Bagapş sağ akciğerinden ameliyat olmuştu. Ameliyattan sonra açıklama yapan doktorları Abhazya liderinin durumunun iyi olduğunu açıklamışlardı. Hastane yetkilileri Abhaz liderin ameliyat sonrası ayağa kalkabildiği ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Ancak dün aniden gelişen rahatsızlığı ve diğer organlarında komplikasyon oluşması nedeni ile bugün yaşamını yitirdi. Hastalığının akciğer kanseri olduğu belirtilirken, doktorları ameliyat süresince Abhaz liderin rahatsızlığını açıklamamıştı.

Bagapş’ın cenazesinin Pazartesi günü Moskova’da düzenlenecek törenin ardından 30 Mayıs’ta Sohum’a götürülmesi ve defin işlemlerinin de 2 Haziran’da yapılması planlanıyor. Abhaz lider memleketi Açamçira ilçesi Cgerda köyünde aile mezarlığına defnedilecek.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Bagapş’ın vefatı ile ilgili bir taziye mesajı yayınlarken, Abhazya’da törenle ilgili güvenlik önlemleri artırıldı. Medvedev Bagapş’ın Rusya’nın dostu olduğunu ve ikili ilişkilerin gelişimi için yoğun çaba sarf ettiğine dikkat çekti.

Abhazya yönetimi sözcüsü Kristan Bjania yaptığı açıklamada, “Doktorları Bagapş’ın sağ ciğerindeki tümörün bütün vücuduna yayıldığını söyledi. Doktorları rahatsızlığının kanser olduğu ile ilgili bilgi verdi” dedi.

Ağustos 2008’de Gürcistan’la beş gün süren savaşın ardından Rusya, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıkları tanımıştı. Şimdiye kadar Nikaragua, Venezüella ve küçük ada ülkesi Nauru iki bölgenin bağımsızlığını tanımış durumda.

 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Vasilyevich Bagapş Biyografisi (04.03.1949 - 29.05.2011)

4 Mart 1949 Sohum'da doğdu. 10. No.lu Orta Okulu bitirdi.

1972 yılında Sohum Gürcü Subtropik Ziraat Enstitüsünü bitirdi. Ziraat Mühendisi oldu.

Öğrenciliği döneminde şarap fabrikasında işçi olarak çalıştı. SSCB Döneminde Abhazya Devlet Merkez Bankası memurlarının kontrol bölümünde çalıştı.

1972 - 1975. Mokvskovo yağ çiftliği müdürlüğü görevi yaptı. SSCB Silahlı Kuvvetlerinde askeri görevini yaptı. Askerlik görevi sonrasında Sohum Bölge Komsomol Komitesi Komsomol Kuruluşları Başkanlığı ve Abhazya Bölgesel Komsomol Müfettişliği görevlerinde bulundu.

1978 - 1979. Gürcistan Gençlik Merkez Komitesi Üyesi ve Gürcistan Kırsal Gençlik Komitesi Başkanlığı.

1979 - 1980. Gürcistan Merkez Komsomol Üyesi ve Abhazya Komsomol Komitesi 1. Sekreteri.

1982 - 1989. Gürcistan Komünist Partisi Oçamçıra Bölgesi 1. Sekreteri

1989 - 1991. Abhazya Özerk Cumhuriyeti (AÖSSC) Devlet Tarım Komitesi Genel Başkan Yardımcısı.

1991 - 1992. Oçamçıra Bölgesi Halk Milletvekilleri Kurulu Başkanlığı.

1992 - 1995. Abhazya Cumhuriyeti Bakanlar kurulu 1. Başkan Yardımcısı.

1995 - 1997. Abhazya cumhuriyeti Başbakan 1. Yardımcısı.

1997 - 1999. Abhazya cumhuriyeti başbakanlığı görevi.

1999 - 2005. "Karadeniz enerji" Devlet Şirketi Genel Müdürlüğü.

Ağustos 2004'de «Амцахара» "Birleşik Abhazya" sosyo - politik hareketi desteği ile Devlet Başkanlığı seçimlerinde adaylığını koydu.

12 Ocak 2005 - Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı'na seçildi.

12 Aralık 2009 - 2. Dönem Abhazya Cumhuriyeti Devlet başkanlığı görevine seçildi.
 

KAYNAKLAR:
Bighaber
kafkasfederasyonu.org
Kaynak: www.apsnypress.info