Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile bir araya geldi.

Suudi Arabistan’ın görüşmelerdeki pozisyonunu kabul edilemez bulduklarını ifade eden El Sani, “Talep değil ispat edilmemiş iddialar” olduğunu söyledi.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Washington’da açıklamalarda bulunan El Sani, “Uluslararası ilişkileri şekillendiren ilkelere aykırı hareket ediliyor. Talep listesi iletip müzakere etmeyi reddedemezsiniz. Bunlar talep değil, ispat edilmemiş iddialardır” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN DIŞİŞERİ BAKANI: KATAR’A İLETİLEN TALEPLERDE PAZARLIK SÖZ KONUSU DEĞİL

Bu açıklamanın ardından ise Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir’den bir açıklama geldi.

Twitter’dan yapılan açıklamada Katar’a ilişkin katı tavrını değiştirmeyen Jubeir, “Katar’a ilettiğimiz talepler pazarlık edilemez. Radikallere ve teröre verdiği desteği sonlandırmak Katar’a kalmış” dedi.

Jubeir, açıklaması şöyle:

“Daha önce bulunduğumuz konumdayız. İstediğimizi belirttik, pozisyonumuzu aldık. Katar, eğer Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri içindeki yerine geri dönmek istiyorsa, ne yapacağını biliyor.

Eğer bir şey yapmazlarsa, yalnız kalırlar. Onlarla anlaşmak zorunda değiliz. Eğer tutumlarında bir değişiklik olmazsa, bize zarar veren bir ülke ile anlaşmak zorunda değiliz.

ABD: HANGİ MADDELERİN UYGULANACAĞI TARAFLARA BAĞLI

ABD’den yapılan açıklamada ise taleplerin hangilerinin karşılanabileceği veya gerçek dışı olduğuna ilişkin kararı tarafların vermesinin doğru olacağı söylendi.

Açıklamada, “Sonunda, bu kararlarla ve anlaşmayla hayatlarına devam edecek olan taraf ülkelerdir” denildi.

Tillerson daha önce “Katar’ın bazı maddeleri yerine getirmesinin çok zor olacağını” söylemişti.

BAE: KATAR VE KİK ÜLKELERİ ARASINDA TİCARİ TERCİH YAPILABİLİR

Britanya’da yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Birleşik Arap Emirlikleri Moskova Büyükelçisi Omar Gobaş, KİK ülkelerinin Katar’a daha fazla ekonomik baskı yapmayı düşündüklerini belirtti.

Gobaş, KİK ülkelerinin ticari partnerlerine, Katar ile KİK ülkeleri arasında ticari bir tercih yapmaları gerekebileceğinin sinyalini verdi.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

–          El-Cezire haber kanalı kapatılacak.

–          Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–          Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

–          İran ile ilişkiler azaltılacak.

–          Katar, tazminat ödeyecek.

–          Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

–          Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek (Katar’ın ülkelerin işlerine karışamaması için).

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği talepler listesini ‘mantıklı olmadığı’ gerekçesi ile reddettiklerini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, iletilen taleplerin Katar tarafından ‘dikkatli bir şekilde’ incelenmeye başlandığını açıklamıştı. Tillerson bazı taleplerin yerine getirilmesinin ise zor olacağını söylemiş ancak krizin çözümü konusunda diyalog için bir temel oluşturabileceğini ifade etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Tahran’ın izlediği politikanın hedefinin Katar’la ilişkileri sürekli olarak geliştirmek olduğunu belirterek “Tahran, Katar hükümeti ve halkının yanındadır” demişti.