Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Vermont Eyalet Meclisi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin sunulan tasarıyı oybirliğiyle kabul etti. 

Demokrat Milletvekili Joan Lenes tasarıya ilişkin açıklamasında, insanlığa karşı benzer suçların işlenmemesi için, 1915’te yaşananların unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Milletvekili Lenes tarafından Meclis’e sunulan ve kabul edilerek yasalaşan tasarıda, bir buçuk milyon Ermeninin, 1915-1923 tarihleri arasında Osmanlı yönetimi tarafından sistematik ve planlı bir şekilde soykırıma tabi tutulduğu vurgulandı. Tasarıda, 1923’e dek devam eden sürecin, tarihi Batı Ermenistan ve Küçük Asya’dan Ermeni nüfusunun yok edilmesiyle sonuçlandığı kaydedildi.

Amerika’da yayımlanan Asbarez gazetesinin haberine göre, 31 Mart Salı günü Senato ve Meclis’te ayrı ayrı oylanan ve kabul edilen tasarıda, müttefik kuvvetler Fransa, İngiltere ve Rusya’nın Mayıs 1915’te bir bildirge yayımlayarak, Ermenilere yönelik olarak gerçekleştirilen uygulamaları, “insanlığa ve medeniyete karşı suç” olarak tanımladıkları ve tarihte ilk kez hükümetler arası böyle bir tanımlama yapıldığı hatırlatıldı.

Polonyalı Yahudi hukukçu Raphael Lemkin’in Ermeni Soykırımı hakkında yaptığı araştırmalar neticesinde ‘soykırım’ ifadesini terminolojiye kazandırdığı kaydedilen tasarıda, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Konvansiyon’un da böylelikle 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiğine dikkat çekildi.

Tasarıda, tarihçilerin Ermeni Soykırımı’nı, Yahudi Soykırımı (Holokost), Kamboçya, Bosna, Ruanda ve Darfur’da yaşanan toplu katliamların öncüsü olarak andığı kaydedildi.

Tasarıda, 1915 Ermeni Soykırımı’nın 89’uncu yıldönümünde Vermont Valisi James Douglas tarafından 2004 yılında Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan bir bildiri yayımlamış olduğu da hatırlatıldı.

Vermont eyaleti, daha önce Vali Douglas tarafından yayımlanan bildiriyle Ermeni Soykırımı’nı tanımıştı. Fakat Eyalet Kongresi’nde bu yönde bir karar tasarısı bulunmuyordu.

ABD’de 43 eyalet, kongreler tarafından onaylanan karar tasarıları veya valiler tarafından yayımlanan bildirilerle 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen kabul etmiş bulunuyor.