Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasına ilişkin AB Yüksek Temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile Komisyon Üyesi Johannes Hahn yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Silahlar bırakılmalı ve öncelikli olarak, durumdan etkilenen halkın seçtiği temsilcilerinin de katılımıyla, içeride bir siyasi diyalog süreci başlamalıdır. Siyasi çözüm, izlenecek tek yoldur.”denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin güneydoğusunda Diyarbakır’da, demokratik yollarla seçilmiş belediye eş başkanları Sayın Gültan Kışanak ve Sayın Fırat Anlı’nın gözaltına alındığına dair endişe verici haberler alıyoruz. Son 15 ay içinde Türkiye’nin güneydoğusunda şiddet hiç durmadı.

Avrupa Birliği, kendi terör listesinde de yer alan PKK’nin Türkiye’nin güvenliği açısından arz ettiği ciddi tehdidi kesinlikle kabul etmektedir.

Aynı zamanda, atılan tüm adımlar, Türkiye’nin de bir aday ülke olarak (uymayı) taahhüt ettiği hukukun üstünlüğü, yargı süreçleri ve temel haklara uygun olmalıdır.

AB, siyasi çözüm çağrısını yineler: silahlar bırakılmalı ve öncelikli olarak, durumdan etkilenen halkın seçtiği temsilcilerinin de katılımıyla, içeride bir siyasi diyalog süreci başlamalıdır. Siyasi çözüm, izlenecek tek yoldur.”