ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Mark Toner, Türkiye’deki anayasa referandumu sonuçlarına dair açıklamalarda bulundu.

Referandum sonrası, yorum yapmak için AGİT raporunu beklediğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, OHAL koşullarında yürütülen kampanya sürecindeki ‘eşitsiz saha’ya ve oy verme sürecindeki ‘kuralsızlıklara’ (irregularities) yer verildi.

“Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin (ODIHR) nihai raporunu bekliyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Türkiye hükümetinin, -16 Nisan’da verdikleri oy ne olursa olsun- tüm vatandaşlarının, Türkiye anayasasıyla ve Türkiye’nin, Helsinki Sözleşmesi gibi uluslararası taahhütleriyle garanti altına alınan temel hak ve özgürlüklerini koruyacağı fikrindeyiz” denildi.

BirGün’ün e-posta yoluyla ulaştığı Dışişleri Bakanlığı’ndan, Sözcü Vekili Mark Toner imzasıyla gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Pazar günü, milyonlarca Türk seçmen 16 Nisan referandumu sırasında seslerinin duyulmasını sağladı.

Her iki taraftaki seçmeni ve partileri, Türkiye’nin geleceği ve anlamlı bir politik diyaloğun sürdürülmesi için birlikte çalışmaya odaklanmaları konusunda teşvik ederiz. Demokrasiler, özellikle zor konularda farklı görüşlerin birbirlerine saygısı kanalıyla güç kazanır.

AGİT Referandum Gözlem Misyonu’na önemli çalışması için teşekkür ederiz ve oylama ve kampanyalara ilişkin ön değerlendirmesinde detaylandırılan kaygıların farkındayız. Bu kaygılar, seçim gününde gözlemlenen kuralsızlıkları (irregularities) ve OHAL altında yürütülen zor kampanya sürecindeki eşitsiz sahayı kapsıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin (ODIHR) nihai raporunu bekliyoruz. Bunun birkaç hafta alacağını biliyoruz.

Türkiye hükümetinin, - 16 Nisan’da verdikleri oy ne olursa olsun - tüm vatandaşlarının, Türkiye anayasasıyla ve Türkiye’nin, Helsinki Sözleşmesi gibi uluslararası taahhütleriyle garanti altına alınan temel hak ve özgürlüklerini koruyacağı fikrindeyiz.

ABD, ikili ilişkimizi güçlendirme kararlılığını sürdürür. ABD, Türkiye’nin, hukukun egemenliğine farklı ve özgür basının esas olarak kalmasına bağlı olan demokratik gelişimini desteklemeyi sürdürür.”

ABD Dışişleri Bakanlığı, 16 Nisan referandum sonucunun açıklanması sonrası yaptığı açıklamada, AGİT’in ilk bulguları gelene kadar yorum yapmayacaklarını belirtmişti.